Πέμπτη 20 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει συνεκπαίδευση με Ισραηλινούς φονιάδες

Και στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις στη Μ. Ανατολή για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

ΓΕΣ

Συνεκπαίδευση με Ισραηλινούς φονιάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που μεγαλώνει διεθνώς η κατακραυγή για τα εγκλήματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κατά αμάχων στην Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της μετάβασης προχτές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, όπου επαναλαμβάνοντας τις απαράδεκτες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσίασε το νέο έγκλημα του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», και λίγες μόνο βδομάδες μετά την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», όπου ισραηλινά μαχητικά ακόνισαν τα νύχια τους πριν ματοκυλίσουν τη Γάζα, η χτισμένη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, νεοσύστατη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ - υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ) ετοιμάζει την άσκηση «ORION 21».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται στο διάστημα 31/5 έως 4/6 και εκτός από τις ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα (από την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως τον Εβρο και την ενδοχώρα) επίλεκτες Μονάδες SOF (Special Operation Forces) από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ συμμετέχει επίσης η Σερβία με τη δική της Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και η Κύπρος.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα σενάρια της άσκησης θα περιέχουν όλες τις μορφές Ανορθόδοξου Πολέμου και πλήθος αντικειμένων, όπως «εξουδετέρωση στόχων υψηλής αξίας», κατάδειξη στόχων και καθοδήγηση πυρών Αεροπορίας (JTAC), ενέδρες και ειδικές επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον, αποστολές επιτήρησης - αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αλλά και αντιμετώπιση «τρομοκρατικών ενεργειών» και «εξτρεμιστικών στοιχείων». Ειδικά ως προς το τελευταίο δεν περνά απαρατήρητο ότι στην «ΟRION 21» σχεδιάζεται να συμμετέχουν και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος αλλά και η ΕΚΑΜ, μονάδα της Αστυνομίας, σε άλλη μια επικίνδυνη εξέλιξη, που θέλει από τη μια την παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφαλείας», από την άλλη.

Στο μεταξύ χτες, από τη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ στη ΒΙΠΕΘ όπου και βρέθηκε ο υπουργός ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, δήλωνε ότι «Είμαστε πολύ υπερήφανοι, γιατί πιστεύουμε ότι το εργοστάσιο αυτό ενισχύει την ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα, στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια παραγωγική μονάδα που θα προσφέρει θέσεις εργασίας, εξαγωγές και σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, σε αυτήν τη σειρά αλλεπάλληλων εξελίξεων, που θέλουν τη χώρα ένα απέραντο πεδίο ασκήσεων και βάση παροχής κάθε φύσης υπηρεσιών στους φονιάδες του ευρωατλαντικού άξονα, άλλο ένα θηριώδες πλοίο των Αμερικανών αναμένεται να πιάσει Αλεξανδρούπολη τις αμέσως επόμενες μέρες, συνεχίζοντας τη διεκπεραίωση πολεμικού εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και από ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα, αρμόδιες πηγές υπολογίζουν ότι το φορτηγό πλοίο «Green Ridge» θα βρίσκεται στον ακριτικό λιμένα το Σάββατο, προκειμένου να παραλάβει 41 ελικόπτερα που βρίσκονται στην περιοχή από τον περασμένο Φλεβάρη, μετά την αποχώρηση της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB) των Αμερικανών - αντικαταστάθηκε από την 1η CAB, που πέρασε υλικό της προς την Ευρώπη επίσης από την Αλεξανδρούπολη, το προηγούμενο διάστημα.

Για την τωρινή αναδίπλωση, αναμένεται στην πόλη ο Αμερικανός στρατηγός Κρ. Καβόλι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική. Θεωρείται βέβαιο ότι με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και άλλους υψηλόβαθμους Ελληνες και Αμερικανούς αξιωματούχους, θα μεταβεί στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, όπου έως τις 25/5 διεξάγεται η διμερής άσκηση «Κένταυρος 21», με πραγματικά πυρά, όντας κομμάτι της «Defender Europe 21», με συμμετοχή από αμερικανικής πλευράς τμημάτων της 53 Infantry Brigade Combat Team.

Στη Σαουδική Αραβία ο Α/ΓΕΕΘΑ και ελληνικά μαχητικά

Εξάλλου, επίσημη επίσκεψη τετραήμερης διάρκειας, η πρώτη Ελληνα Αρχηγού στη Σαουδική Αραβία, ετοιμάζει για την επόμενη βδομάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων («Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών») που άνοιξε δρόμο για να μετακινηθεί εκεί ελληνική συστοιχία «Patriot», με ομάδα δεκάδων χειριστών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί).

Μαζί θα πάνε και 4 μαχητικά «F-16» της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα με τους συναδέλφους τους της Σαουδαραβικής Αεροπορίας. Θυμίζουμε, τον περασμένο Μάρτη, μαχητικά τους ήρθαν για τρεις περίπου βδομάδες στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας για συνεκπαιδεύσεις με μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της ΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης «Falcon Eye 1».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι παράγοντες με γνώση του αντικειμένου εστιάζουν στο γεγονός ότι θα είναι η πρώτη επιχειρησιακή πολυήμερη ανάπτυξη ελληνικών μαχητικών στη συγκεκριμένη περιοχή για εκπαίδευση πάνω από περιβάλλον ερήμου, μην αποκλείοντας η τέτοια εμπειρία να αξιοποιηθεί και για άλλες ...αναπτύξεις δυνάμεων σε άλλες περιοχές της Γης με το ίδιο περιβάλλον. Αλλωστε, στην κυβέρνηση και τα αρμόδια επιτελεία εξετάζουν λεπτομέρειες του πώς θα προχωρήσει πρακτικά η ανάλογη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υπέγραψαν τον περασμένο Νοέμβρη περιλαμβάνοντας και «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής», η πρώτη τέτοια διμερής συμφωνία που υπέγραψε ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 75 χρόνια.

Παραπέρα, τα δώδεκα αμερικανικά «F-15» που μεταστάθμευσαν αρχές του μήνα στη Λάρισα, μπορεί να ολοκληρώνουν τις κοινές εξόδους με ελληνικά μαχητικά στο πλαίσιο των ασκήσεων «Astral Knight 21» (μετέχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και «Early Bird» (διμερής συνεκπαίδευση), ωστόσο, κατά πληροφορίες, αμερικανικά «F-15» προσγειώνονται τις επόμενες μέρες στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στη Σούδα για άλλη μια συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία.

Σημειωτέον στο ναυτικό σκέλος της βάσης είναι ελλιμενισμένο αυτές τις μέρες το γιγαντιαίο πλοίο των Αμερικανών «USS HERSHEL "WOODY" WILLIAMS», το οποίο λειτουργεί ως πλωτή ναυτική πλατφόρμα - προωθημένη βάση και υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων». Θυμίζουμε σαν απότοκο της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, του 2019, η Σούδα ορίστηκε ως μόνιμη βάση του πλοίου, από όπου και σαλπάρει για τις αναπτύξεις του.

Τέλος, το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει τη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Military Committee Conference - MCC) που προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ