Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
Συνεχίζει τις δολοφονικές επιδρομές στη Γάζα και απειλεί ότι «είναι μόνο η αρχή»

«Σιδερένια υποστήριξη» από ΗΠΑ και ΕΕ στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης!

Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς

Copyright 2021 The Associated

Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς
Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και χτες οι δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από το κατοχικό ισραηλινό κράτος. Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, που βαφτίζουν τη νέα σφαγή στην Παλαιστίνη ...«δικαίωμα στην αυτοάμυνα», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι οι επιθέσεις αυτές «είναι μόνο η αρχή»...

Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά και βρέφη, έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 330 έχουν τραυματιστεί από τις αεροπορικές επιδρομές, με τις οποίες συνεχίζεται η κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας, μετά το πρόσφατο όργιο βίας κατά Αράβων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα και την προσπάθεια μαζικού διωγμού 200 οικογενειών Παλαιστινίων από το Σέιχ Τζαράχ και άλλες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από αντιαρματικό βλήμα της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στα σύνορα με τη Γάζα, όπου ο στρατός του Ισραήλ έχει αναπτύξει ισχυρές μονάδες πυροβολικού. Παράλληλα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, από τις ρουκέτες που εκτοξεύουν η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ», σε απάντηση των ισραηλινών επιδρομών, έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Χαρακτηριστικό των εκατοντάδων ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας είναι και το χτύπημα πολυώροφων πολυκατοικιών («πύργων») της περιοχής, ενώ ισοπεδώθηκαν όλα τα αστυνομικά τμήματα και εξολοθρεύτηκαν τουλάχιστον τέσσερις διοικητές της «Χαμάς».

«Οι πύργοι της Γάζας πέφτουν. Τα εργοστάσια καταρρέουν. Τα τούνελ εξαφανίζονται. Οι διοικητές σκοτώνονται», δήλωσε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς, επισημαίνοντας πως οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα κλιμακωθούν. Ο δε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, ερωτηθείς για την προσπάθεια Αιγυπτίων διπλωματών που εισήλθαν χτες στην Πόλη της Γάζας για να μεσολαβήσουν με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, είπε: «Δεν νομίζω ότι είμαστε ενήμεροι ή ότι οι διοικητές του στρατού ενδιαφέρονται ιδιαίτερα»...

«Είναι μόνο η αρχή, θα τους χτυπήσουμε όπως ποτέ δεν έχουν φανταστεί ότι είναι πιθανό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μετά τη νέα συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας. «Η "Χαμάς" και η "Ισλαμική Τζιχάντ" πλήρωσαν και θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά τους... Το αίμα τους είναι ενέχυρο».

«Η "Χαμάς" είναι έτοιμη, αν το θέλει το Ισραήλ, για κλιμάκωση των επιθέσεων. Είναι επίσης έτοιμη αν το Ισραήλ θέλει να σταματήσει τις επιθέσεις», ήταν η απάντηση του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της «Χαμάς», η οποία από τη Δευτέρα αναφέρει ότι αναλαμβάνει την προστασία των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ. Χτες το βράδυ άλλο ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε πως η «Χαμάς» είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση».

Η δε Παλαιστινιακή Αρχή και η Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης προγραμμάτισαν έκτακτη συνεδρίαση αργότερα χτες το βράδυ στη Ραμάλα, για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και την αντίδρασή τους.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε πόλεις του Ισραήλ

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις και συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από την αρχή της βδομάδας και σε τουλάχιστον τρεις πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, με πρωταγωνιστές κυρίως νεαρούς Αραβες, καθώς φουντώνει το κύμα οργής για τις δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κράτους. Στις πόλεις Λοντ, Ουμ αλ Φαχμ και Ραχάτ, την ίδια ώρα που εξελίσσονται οι επιδρομές στη Γάζα, σημειώνονται ολονύχτιες συγκρούσεις νεαρών Αράβων με ισραηλινούς αστυνομικούς και Εβραίους έποικους. Στη διάρκεια αυτών των ταραχών αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων φωτιές σε εβραϊκές συναγωγές και σε ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο, εμπρησμοί αυτοκινήτων και καταστημάτων κ.ά.

Ο δήμαρχος του Λοντ Γιαΐρ Ρεβίβο εξέφρασε «αγωνία» για το ενδεχόμενο «εμφύλιου πολέμου», λέγοντας ότι «καταρρέουν προσπάθειες δεκαετιών για ειρηνική συνύπαρξη Αράβων και Εβραίων».

Σε αυτό το φόντο, κατοχικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από τη Δυτική Οχθη στο Λοντ, το οποίο κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ επιβλήθηκε και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, ο αστυνομικός επιθεωρητής του Ισραήλ, Κόμπι Σαμπτάι, μετέφερε προσωρινά το στρατηγείο του στο Λοντ.

Η ανάπτυξη «μεθοριακής αστυνομίας» σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ με εντολή Νετανιάχου και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λοντ προκάλεσαν αντιδράσεις σε κόμματα Αράβων του Ισραήλ, τα οποία κάλεσαν σε κλιμάκωση των διαδηλώσεων κατά της κατοχής.

Με φόντο αυτά, διαδηλώσεις και συγκρούσεις καταγράφηκαν και στη Δυτική Οχθη. Στη διάρκεια ισραηλινών εφόδων σε χωριά σκοτώθηκαν χτες δύο Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν 16 ετών και ο άλλος 26 ετών.

Επιπλέον, η αμερικανική εταιρεία Ενέργειας «Chevron» έκλεισε την πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στο κοίτασμα Tamar στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, κατόπιν εντολής του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.

«Πλάτες» με... «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και «αυτοσυγκράτηση»

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ συνέχισαν με τις παρεμβάσεις τους να εξισώνουν τον θύτη με το θύμα και να κάνουν «πλάτες» στην κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας, επαναλαμβάνοντας τα περί «δικαιώματος στην αυτοάμυνα» της κατοχικής δύναμης και τις «εκκλήσεις» για «αυτοσυγκράτηση», «αναλογικότητα» και «αποκλιμάκωση»...

Από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε χτες το βράδυ με τον Νετανιάχου εκφράζοντας «ανησυχία» για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και απευθύνοντας «έκκληση» σε όλες τις πλευρές για «αποκλιμάκωση». Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπάρχει ούτε νύξη στους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την αποστολή του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις, Χάντι Αμρ, την επόμενη βδομάδα στο Ισραήλ, με στόχο την «αποκλιμάκωση», αν και λίγη ώρα πριν ο Νετανιάχου απέρριψε πρόταση της «Χαμάς» για εκεχειρία.

Αντίστοιχα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν επανέλαβε τη «σιδερένια υποστήριξη» των ΗΠΑ στο «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», στη διάρκεια επικοινωνίας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένι Γκαντς.

Από την άλλη ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τα εμπόδια που όρθωσαν και χτες οι ΗΠΑ στην έκδοση μίας καταδικαστικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επιθέσεις στη Γάζα, λέγοντας ότι «η συνεχιζόμενη παράλυση από τη μεριά του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απαράδεκτη».

Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Μόσχα, ζήτησε άμεση σύγκληση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας) για το Παλαιστινιακό.

Την ανάσχεση των συγκρούσεων σε Ισραήλ και Γάζα ζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την απογοήτευση της ΕΕ «από τον μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών». Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δίχως διακρίσεις εκτόξευση πυραύλων από τη «Χαμάς» και άλλες ομάδες προς Ισραηλινούς πολίτες, προσθέτοντας ότι «αν και αναγνωρίζεται η νόμιμη ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό του, αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αναλογική και με μέγιστο περιορισμό στη χρήση βίας».

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναλάβει δράση και η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ καταδίκασε τις επιθέσεις της «Χαμάς», λέγοντας πως η Γερμανία «στέκεται σθεναρά στο πλευρό του Ισραήλ» επειδή «έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνουίνγκ, έκανε έκκληση για άμεση «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων και «αυτοσυγκράτηση», προσφέροντας τη βοήθεια της Κίνας προκειμένου να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο».

Από τον χορό δηλώσεων δεν έλειψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν συζητώντας τις εξελίξεις στη Γάζα. Ο Ερντογάν επανέφερε στο τραπέζι πρόταση του 2018 για ανάπτυξη Τούρκων κυανόκρανων στη Γάζα, αλλά και πρωτοβουλία για «διεθνή δράση εναντίον του Ισραήλ». Είπε στον Πούτιν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει «να διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα» στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει την αντίδραση αυτή.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γ. Στάινιτς απέρριψε το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία για να παραστεί στο Φόρουμ Ενέργειας της Αττάλειας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας κάλεσαν σε «αποκλιμάκωση» στη νέα φονική σύγκρουση ανάμεσα στη «Χαμάς» και το Ισραήλ. «Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις μάχες που συνεχίζονται, τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών», ανέφερε η ρωσική προεδρία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους σε «αυτοσυγκράτηση», δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» από «την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους» και ζητώντας «επείγουσα αποκλιμάκωση».

Η απερχόμενη επικεφαλής γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, δήλωσε «ανήσυχη» για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, επισημαίνοντας ότι «ενδέχεται» να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ