Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΑΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
«Ραχοκοκαλιά» της ανάκαμψης η αντιλαϊκή πολιτική

Οι επενδύσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης» στην ελληνική οικονομία, τονίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εαρινές Προβλέψεις 2021, αναφορικά με την ανάγκη κλιμάκωσης των προβλεπόμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που θα συνδυαστούν με τον πακτωλό χρηματοδότησης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, η οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη του Σχεδίου Ανάκαμψης, ενώ συνολικά το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμούς 4,1% το 2021 και 6% το 2022, έναντι βύθισης 8,2% που καταγράφηκε το 2020. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ο οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν σημαντικός, κυρίως λόγω του ειδικού βάρους που κατέχει ο τουριστικός τομέας, καθώς επίσης του «μικρού μεγέθους της πλειονότητας των επιχειρήσεων στην οικονομία».

Να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπεται η θέσπιση σειράς κινήτρων για να «ενθαρρυνθούν» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συνεργαστούν, ή να αξιοποιήσουν τα εργαλεία των συγχωνεύσεων ή των εξαγορών με στόχο τη δημιουργία αποτελεσματικότερων οικονομικών μεγεθών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, που βέβαια μαζί με τα άλλα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.

Ελλείμματα και χρέη στις πλάτες του λαού

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 εκτοξεύτηκε στο 9,7% του ΑΕΠ, γεγονός που συνδέεται με τα διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου.

Παράλληλα το κρατικό χρέος, από 180,5% του ΑΕΠ το 2019, έφτασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020, ενώ για το 2021, παρά τους ρυθμούς ανάκαμψης, προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω, στο 208,8% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, το ποσοστό της επίσημης ανεργίας, παρά τους ρυθμούς ανάκαμψης και τις νέες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παραμείνει στάσιμο στο 16,3% το 2021 (όσο και το 2020) και στο 16,1% το 2022.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει σημαντικούς κινδύνους, και συγκεκριμένα:

-- Κινδύνους που αφορούν τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για τα επιχειρηματικά «κανόνια» που θα υπάρξουν στη φάση της ανάκαμψης.

-- Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό με τον οποίο καταργούνται τα μέτρα στήριξης, επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με τη σταδιακή απόσυρση μέτρων όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κ.ά.

-- Οι εξωτερικοί γεωπολιτικοί παράγοντες παραμένουν πηγή αβεβαιότητας.

Λόγος γίνεται και για δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως οι καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων (επιχειρηματικά χρέη που τελούν υπό την εγγύηση του κράτους και θα φορτωθούν στη συνέχεια στους κρατικούς προϋπολογισμούς).

Αναιμική ανάκαμψη στην ΕΕ

«Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί κλυδωνισμό ιστορικών διαστάσεων για τις οικονομίες της Ευρώπης», αναφέρει η Κομισιόν, καθώς στη διάρκεια του 2020 η βύθιση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έφτασε σε 6,6% και συνολικά στην ΕΕ σε 6,1%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάκαμψης το 2021 είναι στο 4,3% (από 3,8% στην προηγούμενη έκθεση με τις Χειμερινές Προβλέψεις) και το 2022 στο 4,4% (από 3%).

Αντίστοιχα, για την ΕΕ προβλέπεται κατρακύλα 6,3% για το 2020, ανάκαμψη 3,7% φέτος και 3,9% το 2022.

Μεταξύ άλλων οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 3,4%, 4,1% (από -4,9% το 2020)

Γαλλία: 5,7%, 4,2% (από -8,1%)

Ιταλία: 4,2%, 4,4% (από -8,8%)

Ισπανία: 5,9%, 6,8% (από -10,8%)

Πορτογαλία: 3,9%, 5,1% (από -7,6%)

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, ιδίως στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να έχει θετικότερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν, αν και θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει άτακτες προσαρμογές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα έπλητταν πολύ σοβαρά τις υπερχρεωμένες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, με υψηλά χρέη σε ξένο νόμισμα.

Τέλος, το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη αναμένεται να εκτιναχθεί στο 8% του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη θα φτάσει στο 102% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ