Πέμπτη 13 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ δίνει «αέρα στα πανιά» της ισραηλινής επιθετικότητας

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, σημειώνοντας ιδιαίτερα τις μεγάλες ευθύνες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ, με Ερώτηση των ευρωβουλευτών του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ.

Οι φονικές ισραηλινές επιδρομές με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και η άγρια επίθεση εναντίον Παλαιστίνιων προσκυνητών και διαδηλωτών στο τέμενος Αλ Ακσά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελούν νέα κλιμάκωση της κατοχικής βίας του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό. Μετά την απαράδεκτη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, έχει ενισχυθεί η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ και κλιμακώνονται οι φονικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, μεταξύ τους και σε 10 μικρά παιδιά, ενώ προκάλεσαν και μεγάλο αριθμό τραυματισμένων.

Η κατάσταση οξύνεται περαιτέρω με την ένταση της πολιτικής εκτοπισμού των Παλαιστινίων από Ισραηλινούς εποίκους και τη συνεχιζόμενη προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης, όπως μαρτυρούν οι προσπάθειες βίαιης μαζικής έξωσης άνω των 200 οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα που το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων είναι σε εξέλιξη, η ΕΕ δίνει «αέρα στα πανιά» της ισραηλινής επιθετικότητας με «προτροπές» προς όλες τις πλευρές να «λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση», κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ του κατοχικού κράτους του Ισραήλ από τη μία, το οποίο δολοφονεί Παλαιστίνιους, και του Παλαιστινιακού λαού από την άλλη. ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν το Ισραήλ και συνεχίζουν να αναβαθμίζουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μαζί του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα φέρουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενίσχυσαν τις σχέσεις με το Ισραήλ, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, με κοινά σχέδια συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της περιοχής, ενώ δεν τίθεται σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τον Δεκέμβρη του 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα: «Πώς τοποθετείται ο ύπατος εκπρόσωπος - αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Μπορέλ:

- Στο αίτημα να σταματήσουν εδώ και τώρα οι δολοφονίες, το μπαράζ διώξεων, φυλακίσεων, εκτοπισμών κατά των Παλαιστινίων, οι εποικισμοί; Στο αίτημα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής με τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ;

- Θα συνεχίσει η ΕΕ να αναπτύσσει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, η οποία νομιμοποιεί και αποθρασύνει την επιθετικότητά του;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ