Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Πηγή ανυπολόγιστων κινδύνων για τον λαό

Συνεχίζεται η εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς ενώ το κουβάρι των ανταγωνισμών ολοένα και μπλέκεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο, με ανυπολόγιστους κινδύνους για το λαό.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, για πολλοστή φορά χτες αεροσκάφος «Lockheed EP-3E» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και σε υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, απογειώθηκε από τη Σούδα και πέταξε ανοιχτά της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, μη επανδρωμένο «Northrop Grumman RQ-4B» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε για την ίδια περιοχή από την Ιταλία, μέσα από το FIR Αθηνών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, περί τις 18 Μάη αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη το επόμενο πλοίο των Αμερικανών που θα αποβιβάσει ΝΑΤΟικό πολεμικό εξοπλισμό για διεκπεραίωση βορειότερα προς τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 21», που φέρνει πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι σχεδιασμός των Αμερικανών είναι να παγιωθεί η χρήση του λιμανιού, καθώς επίσης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου, ως «χοάνης» που θα συγκεντρώνει δυνάμεις από διάφορα σημεία και, παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά, θα τα διεκπεραιώνει βορειότερα. Την ίδια μέρα αναμένεται να ξεκινήσει στο Πετροχώρι Ξάνθης η ελληνοαμερικανική άσκηση «Κένταυρος 2021», όπου θα λάβουν μέρος άρματα μάχης και μηχανοκίνητο πεζικό.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η άσκηση «Stolen Cerberus 21», με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ελευσίνας, όπου από μέρες έχει προσγειωθεί μεταγωγικό «C-130J» των Αμερικανών, από τη βάση τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Πρόκειται για εκπαίδευση σε αντικείμενα ρίψεων προσωπικού και εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, πτήσης χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών, αλλά και διενέργειας αποστολών εκκένωσης τραυματιών από το πεδίο της μάχης (MEDEVAC).

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη 12 μαχητικά «F-15» της USAFE προσγειώθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι Αμερικανοί (περισσότεροι από 200 ιπτάμενοι, τεχνικοί και βοηθητικό προσωπικό υποστήριξης) θα παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δυο βδομάδες και θα λάβουν μέρος σε σειρά από εκπαιδευτικά σενάρια, κάποια από τα οποία εντάσσονται και στην «πρόβα πολέμου» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, «Defender Europe 21». Συγκεκριμένα, θα πάρουν μέρος στη συνεκπαίδευση «Early Bird», που διεξάγεται έως την Παρασκευή 21 Μάη, παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «Astral Knight 21», που εντάσσεται ακριβώς στην «Defender».

Στην «Early Bird» η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ. «Η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA, μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ), αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων», αναφέρεται με νόημα από πλευράς ΓΕΕΘΑ για τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναλαμβάνει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Αλλά και η «Astral Knight 21» από μόνη της είναι άλλη μια πρόβα πολέμου, ως διακλαδική, πολυεθνική άσκηση στην οποία θα συμμετάσχουν αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, «συνεργαζόμενες» με δυνάμεις από Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία. Βασικός σκοπός είναι το τεστάρισμα των δυνατοτήτων στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα για προστασία κρίσιμων υποδομών. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μαχητικά και ιπτάμενα ραντάρ.

Παράλληλα, γίνονται ετοιμασίες και για συνεκπαίδευση του ΠΝ και της ΠΑ με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που προχτές έπιασε Κύπρο.

Ολα αυτά σε μια περιοχή που «βράζει» ξανά από την ένταση, καθώς το κράτος του Ισραήλ κλιμακώνει την κατοχική βία, με φονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας κ.α., και την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθεί την τακτική εξίσωσης του θύτη και του θύματος. Θυμίζουμε ότι προχτές το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία» «για τα βίαια επεισόδια», τσουβαλιάζοντας τους Παλαιστίνιους, που αντιδρούν στην κλοπή της γης τους, με τις ισραηλινές αρχές, που χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις. Παραπέρα, στη λογική των ίσων αποστάσεων, απηύθυνε «έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση».

«Μπροστάρης» σε όλες τις βρωμοδουλειές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Επιπλέον, μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια φτάνει σήμερα στην Αθήνα η παρουσιαζόμενη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (είχε προηγηθεί τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 22 Απρίλη). Η ίδια άλλωστε προαναγγέλλει συναντήσεις της με μέλη της κυβέρνησης, της Βουλής και τον δήμαρχο Αθηναίων, όπως και τη συμμετοχή της στο «Φόρουμ των Δελφών» για να «συζητήσει» την «υποστήριξη της Ευρώπης στους Λευκορώσους και το όραμα για μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Μετά από όλα αυτά, πώς να μη δηλώνει «περήφανος» ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και χτες, συμμετέχοντας στο προαναφερθέν φόρουμ, για το ότι «η σχέση μεταξύ των χωρών μας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών». «Οπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχουμε πλούσιους και σημαντικούς οικονομικούς, επιχειρηματικούς και αμυντικούς δεσμούς, αλλά αυτό που πραγματικά μας δεσμεύει είναι οι αξίες μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας θα συνεχίσει να καθορίζεται από αυτές τις κοινές αξίες και έναν Πρόεδρο που έχει δεσμευτεί να δει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο στενές από ποτέ».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, οι Αμερικανοί θέλουν να διευρύνουν το αποτύπωμά τους τόσο επιχειρηματικά (βάζοντας στο χέρι υποδομές όπως τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Βόλου) όσο και στρατιωτικά, επιβεβαιώνοντας ότι μπίζνες και εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς πάνε χέρι - χέρι.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν το παζάρι για την εκ νέου «επικαιροποίηση» της διμερούς «αμυντικής» Συμφωνίας, που θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν υποδομές, δυνάμεις και δραστηριότητες σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη κ.α., με την κυβέρνηση, παζαρεύοντας για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να παρουσιάζει στο λαό την εμπλοκή ως «εγγύηση» τάχα για τη σταθερότητα και να αποσιωπά το ότι ακριβώς εν μέσω αύξησης της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, κλιμακώθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη ώστε να διασφαλιστεί η περιλάλητη «συνοχή» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ