Τετάρτη 12 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με κριτήριο την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Για το 2022 παραπέμπεται η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2019, ενώ οι όποιοι ρυθμοί ανάκαμψης που αναμένεται να εμφανιστούν από το β' εξάμηνο του 2020 θα στηριχθούν σε μεγάλο βαθμό στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των προβλεπόμενων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δημοσιοποιεί σήμερα την έκθεση με τις Εαρινές Προβλέψεις 2021, όπου η σχετική βελτίωση των προσδοκιών για το 2022 θα συνοδεύεται από διαπιστώσεις για τις εντεινόμενες αποκλίσεις και την ανισόμετρη ανάκαμψη μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, συνολικά της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι η κατρακύλα του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία το 2020 έφτασε το 8,2%, ενώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ρυθμός ανάκαμψης στο φετινό 12μηνο προβλέπεται σε 3,6% και για το 2022 σε 6,2%.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει επισημάνει ότι «τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται πιο στοχευμένα και να στρέφονται στη στήριξη μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης». Τονίζεται ακόμα ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση», ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Εν αναμονή του πακτωλού των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλος του 2019) θα αποτελούσε το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προβεί η Επιτροπή στη συνολική αξιολόγηση της απενεργοποίησης ή της συνέχισης της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ