Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ
Ανεπανόρθωτες πληγές για το λαό, απρόβλεπτη η επούλωσή τους

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του «Θριασίου» για ανάκληση της μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά για Covid-19

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου
Η εκρηκτική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησης, μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, αποτυπώθηκε τις προηγούμενες μέρες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επιχειρήματα κατέθεσε ο εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου στο ΔΣ για τις σοβαρές παρενέργειες αυτής της πολιτικής και την αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της απόφασης μετατροπής του «Θριασίου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής επιπτώσεις:

Α) Χωροταξικά: Δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή που να καλύπτει σε καθημερινή βάση πάνω από 200.000 κατοίκους και στις γενικές εφημερίες 1.500.000, σε μία απόσταση πλέον των 80 χλμ. Βρίσκεται δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, διά του οποίου διακινούνται επείγουσες περιπτώσεις από νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Βρίσκεται σε μία από τις δύο οδικές εισόδους του νομού Αττικής ως προς την υποδοχή πολυτραυματιών, αλλά και άλλων ασθενών από Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε μία βιομηχανική περιοχή με συχνά και ενίοτε μαζικά εργατικά ατυχήματα, και πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή.

Β) Ιατρικά - Δεοντολογικά - Ηθικά: 1) Διακόπτεται η παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης σε τεράστια γεωγραφική και πληθυσμιακή περιοχή, χωρίς εναλλακτική λύση, με όποιες συνέπειες στη δημόσια υγεία. 2) Η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αφορά μόνο την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη νοσοκομείου. 3) Δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι) για αντιμετώπιση Covid-19. 4) Διακόπτεται η εκπαίδευση και έρευνα, με αποτέλεσμα να παραιτούνται ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι κυρίως ιατροί.

Γ) Τεχνοκρατικοί λόγοι: Η δυνατότητα ανάπτυξης κλινών Covid-19 δεν μπορεί να υπερβεί τις 180 από τις πλέον των 400 του νοσοκομείου, καθώς υπάρχει ανεπάρκεια (παρά την αναβάθμιση) του συστήματος παροχής οξυγόνου. Θα παραμείνουν λοιπόν κενές πλέον των 200 κλινών (...) ήδη λειτουργούσαν 120 και πλέον κλίνες Covid-19. Οι δυνατότητες ΜΕΘ θα αυξηθούν μόνο για 8 κλίνες.

Επίσης, ως «ενδεικτικό της "ενίσχυσης" του νοσοκομείου» μεταφέρθηκαν και τα «πολλά διαδικαστικά και πρακτικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρικό κομμάτι. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, τόσο στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ όσο και στο υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση του νοσοκομείου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους), αυτό μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό, παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε προφορικά για την στελέχωση των κλινικών Covid με 20 επιπλέον ιατρούς. Το αποτέλεσμα αυτού, πέραν της υπερβολικής κόπωσης των ιατρών, είναι να μην μπορούν να καταρτιστούν και τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών, σύμφωνα με τους διευθυντές των εν λόγω κλινικών (...) κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κόπωση (σωματική και ψυχική), η ένταση και η πίεση των ιατρών των Covid κλινικών είναι τέτοια που οδήγησε αρκετούς εξ αυτών σε εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία κατά του διοικητή και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Επίσης, παρότι έχει δοθεί προφορική εντολή από την 2η ΥΠΕ για τη συγκέντρωση και τη διαχείριση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών σε έναν ενιαίο χώρο, μέχρι και σήμερα ουδείς μας έχει ενημερώσει πού, πώς και με τι προσωπικό θα νοσηλεύονται.

Ταυτόχρονα, κάτω από όλη αυτή την πίεση, προτάθηκε στο μόνο Covid νοσοκομείο μας, το οποίο έχει σταματήσει κάθε άλλη δραστηριότητα ή την έχει μεταφέρει σε άλλους χώρους, να λειτουργήσει και 2ο Εμβολιαστικό Κέντρο, για την πραγματοποίηση εμβολιασμών με εμβόλια της "Johnson & Johnson"!», αναφέρεται στην εισήγηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου ενημερώθηκε και έλαβε υπόψη του όλα τα παραπάνω, ενώ τονίστηκε από όλους το γεγονός ότι έχουν γίνει αποδέκτες των παραπόνων και της δυσαρέσκειας κατοίκων της περιοχής αλλά και εργαζομένων του νοσοκομείου για τη μετατροπή του μόνο για Covid.

«Η πλειοψηφία των μελών δήλωσε πως τα προβλήματα αυτής της μετατροπής είναι πολλά και θα έπρεπε το νοσοκομείο πολύ γρήγορα να επανέλθει στην πρότερη κανονική λειτουργία του». Σημειώνεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου (...) με δύο λευκές ψήφους, αυτές του διοικητή και προέδρου και της διοικητικής διευθύντριας και αντιπροέδρου», αποφάσισε ομόφωνα «να διαβιβαστούν στο υπουργείο Υγείας η παρούσα απόφαση και το αίτημα των μελών του ΔΣ για άμεση ανάκληση της απόφασης μετατροπής του ΓΝΕ "Θριάσιο" σε νοσοκομείο για νοσηλεία μόνο ασθενών που πάσχουν από Covid-19».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org