Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Να δοθεί βάρος στην εκλαΐκευση της πρότασης του Κόμματος

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που απευθύνομαι στο Κόμμα της εργατικής τάξης. Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που από τη θέση ενός φίλου και ψηφοφόρου του ΚΚΕ μου δόθηκε η δυνατότητα και πήρα την απόφαση να πάρω μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο που το Κόμμα άνοιξε ενόψει του 21ου Συνεδρίου του.

Διαβάζοντας με προσοχή τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν, δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι ένιωσα μεγάλη χαρά για τις τόσο εμπεριστατωμένες, λεπτομερείς και σαφείς διαπιστώσεις των Θέσεων που μας δόθηκαν, καθώς και για τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτές.

Είναι σαφές και σίγουρο ότι το Κόμμα διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως σωστά διαπιστώνει, η οποία όμως το βρίσκει σε πολύ υψηλό ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο. Επίπεδο που χτίστηκε σταθερά από το '91 και μετά, ξεκαθαρίζοντας τον στρατηγικό σκοπό του, δηλαδή ο προσανατολισμός του έγινε πλέον ξεκάθαρος και κρυστάλλινος σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, όπου τα στάδια περάσματος στον σοσιαλισμό μπέρδευαν την πολιτική του, μιας και προϋπόθεταν μιας μορφής συνεργασία με αστικές δυνάμεις. Οπου ο οπορτουνισμός τα προηγούμενα χρόνια, πριν το '91 και με βάση τα «στάδια» που έθετε το Κόμμα για τον σοσιαλισμό, έγιναν η αιτία για πολλές δεκαετίες να τυραννούν το Κόμμα μας. Αιτίες τελικά που είχαν αποτέλεσμα να καταλήγουν και σε λαθεμένες εκτιμήσεις (λ.χ. από τον παροπλισμό του ΕΛΑΣ, αργότερα την ΕΔΑ μετά το '68 και τελευταία το '90 - '91), προβλήματα ιδεολογικά τόσο για την καθοδήγησή του όσο και για τα μέλη και τα στελέχη του. Χαίρομαι λοιπόν γι' αυτήν τη σημαντική κατάκτηση του Κόμματος και του εργατικού κινήματος.

Εκεί ακριβώς θέλω κι εγώ να επισημάνω το ιδιαίτερο βάρος που χρειάζεται στην εκλαΐκευση της πολιτικής του πρότασης, δηλαδή στο άλμα που πρέπει να γίνει από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Χρειάζεται να γίνει περισσότερο κατανοητή αυτή ακριβώς η στρατηγική μας θέση (λ.χ. ο απλός κόσμος δεν το έχει κατανοήσει και μιλά ότι «δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε»), ότι εμείς μιλούμε μόνο για την ανατροπή του καπιταλισμού. Γι' αυτό χρειάζονται πολύ συχνά τακτικές συζητήσεις στις Οργανώσεις και ανοιχτές σε φίλους, για ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα τακτικής του Κόμματος. Ιδεολογική ερμηνεία των κρίσεων του καπιταλισμού, μέσω και της πανδημίας και των πολεμικών αναμετρήσεων που προετοιμάζουν τα καπιταλιστικά κέντρα, ΝΑΤΟ - ΕΕ κ.λπ.

Πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνονται βήματα ανταλλαγής επιχειρημάτων στη δεδομένη περίοδο, οπωσδήποτε τουλάχιστον μια φορά το μήνα να γίνονται συζητήσεις και να είναι ανοιχτές, για καλύτερη εκλαΐκευση της τρέχουσας πολιτικής.

Επίσης, σε διεθνές επίπεδο και με την προσπάθεια βηματισμού του κομμουνιστικού κινήματος, που αναφέρεται στις Θέσεις, νομίζω χρειάζεται επιπλέον ξεκαθάρισμα και συγκεκριμένη αναφορά για λαούς που προσπάθησαν ή σταμάτησαν να προσπαθούν να χτίσουν σοσιαλισμό, λ.χ. τη Β. Κορέα κ.ά. 'Η η ιδιαιτερότητα της Κούβας, με το 60ετές εμπάργκο, εκβιάζοντας έναν υπερήφανο λαό. Πρέπει επίσης να γίνει καθαρό πως όποιος λαός διαλέξει τον δρόμο της αλλαγής της ζωής του, και με τον καπιταλισμό να έχει σοβαρές εφεδρείες, δεν θα είναι κάτι εύκολο, χωρίς θυσίες. Θα είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο.

Οσον αφορά τώρα τη δράση μας στα σωματεία. Χρειάζεται καλύτερη αξιοποίηση δυνάμεων που βρίσκονται γύρω μας και συμφωνούν για τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τον προσανατολισμό τους. Ταξικός, πολιτικός και όχι μόνο οικονομίστικος, αλλά και καθαρά διεκδικητικός από την κυβερνητική εξουσία. Να γίνονται συγκεκριμένες και σταθερές ενημερώσεις, αναλύοντας πλευρές προβλημάτων. Επίσης, αν και είναι πολύ δύσκολο, τα στελέχη με εμπειρία να μην έχουν πολλές χρεώσεις, ώστε να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο οργάνωσης της δουλειάς.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.


Γιάννης Οικονόμου
ΓΓ του Συνδέσμου Επιδιορθωτών Υποδημάτων Αττικής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητήματα αντιπαράθεσης και καθοδήγησης στις μαθητικές δυνάμεις(2021-04-16 00:00:00.0)
Συνέδριο οδηγός στο δρόμο για τη νίκη(2013-03-29 00:00:00.0)
Και όμως κινείται...(2013-03-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε ελπιδοφόρα, με όραμα, με αισιοδοξία για τους σκοπούς μας(2009-03-01 00:00:00.0)
Μαχητικότητα, αυταπάρνηση, θυσία, αλλά και γνώση και ικανότητα για την αντεπίθεση(2008-04-20 00:00:00.0)
Η ανάγκη ενίσχυσης του Κόμματος(2000-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ