Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Αστική κυβερνητική διαχείριση ή πάλη και μέτωπο για την εξουσία;

Το 2012 τα κόμματα της αστικής τάξης ήθελαν μια «αριστερή» κυβέρνηση για την Ελλάδα, για να μπορούν να περάσουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Το Κόμμα φυσικά αρνήθηκε να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση. Τότε ξεκίνησαν τα παπαγαλάκια και όλα τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ.

Οι δημοσκοπήσεις πριν την άρνηση συμμετοχής του Κόμματος σε μια τέτοια κυβέρνηση έδειχναν ότι το Κόμμα μας το στήριζαν το 12% - 13% των Ελλήνων. Αντίθετα ο Συνασπισμός έπαιρνε ποσοστό προεκλογικά 6% - 8%.

Την προεκλογική περίοδο βρέθηκα στο χωριό μου στην Κέρκυρα. Μαζί με τους συντρόφους και φίλους να συζητάμε στα καφενεία, στις παραλίες και σε σπίτια με φίλους και συγγενείς για τις θέσεις και το Πρόγραμμα του Κόμματος.

Το ερώτημα που έμπαινε από τον κόσμο ήταν γιατί δεν μπαίνουμε στην κυβέρνηση. Τους ρωτούσαμε να μας απαντήσουν, τι θα κερδίσει ο κόσμος από μια τέτοια κυβέρνηση, εάν ΕΜΕΙΣ δεν παλέψουμε να πάρουμε την ΕΞΟΥΣΙΑ; Μα η κυβέρνηση είναι η ΕΞΟΥΣΙΑ, έλεγαν, και μαζί με εσάς θα πάμε καλά!

Τότε ρωτήσαμε ποια είναι η κυβέρνηση και ποια είναι η διαφορά από την εξουσία. Μόνο 2 άτομα απάντησαν από δεκάδες ανθρώπους που κουβεντιάσαμε μαζί τους. Αυτοί οι δύο συγχωριανοί μας πέρασαν από τις γραμμές μας.

Ομως και στην Πετρούπολη, που έκανα κουβέντα στην παιδική χαρά, στον φούρνο, στο φαρμακείο και στον κύκλο μου κ.λπ., δυο-τρεις πάλι απάντησαν σωστά για τη διαφορά κυβέρνησης και εξουσίας!

Ενα καλό βιβλίο του σ. Γιάννη Βεντούρα εξηγεί με απλή γλώσσα τα πιο πάνω ερωτήματα. Ο τίτλος είναι «Γιατί μπαμπά οι κομμουνιστές δεν συμμετέχουν στις αστικές κυβερνήσεις».

Στο βιβλίο αυτό ο σ. Βεντούρας γράφει ότι εμείς χάσαμε το 50% της δύναμής μας. Το κύριο επιχείρημα και ερώτημά τους ήταν ότι αρνηθήκαμε κυβερνητικές ευθύνες και κατά συνέπεια δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Αυτά έλεγαν τα παπαγαλάκια της αστικής τάξης.

Σε μια κουβέντα στο καφενείο του χωριού μου, έβαλα το ζήτημα να πάρουμε στα χέρια μας τα μέσα παραγωγής, αφού εμείς οι πολλοί παράγουμε τον πλούτο και το 1% - 2% σε όλες τις χώρες του κόσμου καρπώνονται τον ιδρώτα μας!

Μόνο τότε θα σταματήσει και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα τελειώσουμε μια για πάντα με τα παράσιτα. Τότε ένας συγχωριανός μου είπε: «Εγώ Σπύρο εργαζόμουν στα σωληνουργεία της Κορίνθου και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Πώς λοιπόν μας λες να πάμε να πάρουμε την περιουσία του κακομοίρη του Βαρδινογιάννη;».

Τότε θυμήθηκα να μεταφέρω έναν διάλογο με έναν μηχανολόγο - μηχανικό του Νιάρχου, με αφορμή μια ανακοίνωση για αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας.

Ρώτησα λοιπόν το στέλεχος του Νιάρχου: «Κι εμείς τι θα κερδίσουμε;». Η απάντησή του ήταν: «Γιατί έτσι πρέπει να γίνει».

«Ναι, αλλά τα κέρδη θα τα πάρει η εταιρεία και όχι εμείς που τα παράγουμε! Να σας κάνω μια ερώτηση απλή, αλλά θέλω απάντηση».

«Ναι», μου είπε κι εγώ συνέχισα.

«Στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά δουλεύουν 5.000 εργαζόμενοι, ο Νιάρχος μπορεί να το δουλέψει μόνος του;».

«Οχι», απάντησε.

«Εμείς μπορούμε και χωρίς τον Νιάρχο, τότε γιατί να τον ταΐζουμε και να τον πληρώνουμε;».

«Εγώ τελείωσα το Πολυτεχνείο και αυτά που λες δεν τα γνωρίζω, εσύ πού τα έμαθες;».

Εγώ χαμογελώντας και κλείνοντας την κουβέντα τού είπα: «Ολα αυτά τα έμαθα στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό».

Επειδή μέχρι τώρα το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο, το Κόμμα μαζί με τις Οργανώσεις, τους φίλους, τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, πρέπει να εκλαϊκεύσει τα πιο πάνω ερωτήματα.

Στα εργοστάσια είναι πιο εύκολο να κουβεντιάζεις αυτά τα ζητήματα. Οσες κυβερνήσεις και να αλλάξουν στην Ελλάδα και στον κόσμο, πάντα οι λίγοι θα ζουν σαν βασιλιάδες και οι πολλοί θα πεινάνε.

Λοιπόν, φίλε και συναγωνιστή, θυμήσου τα μνημόνια που ψήφισαν όλα τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα τα καταργήσει και έκανε συνέχεια κωλοτούμπες.

Θυμήσου το «όχι» που το έκανε «ναι» γράφοντας την ψήφο σου στα παλιά του τα παπούτσια.

Ο καπιταλισμός έφαγε τα ψωμιά του, είναι ένα βάρβαρο, βρώμικο σύστημα. Εμείς έχουμε χρέος να πάρουμε την εξουσία και τότε η εργατική τάξη και το Κόμμα της θα βαδίσουμε μαζί για έναν κόσμο καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ, ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ.

Καλή επιτυχία στο 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας.


Σπύρος Βαρθολομαίος
Συνταξιούχος Μετάλλου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόσος καιρός χρειάζεται;(2007-12-16 00:00:00.0)
«Διάλογος»(2007-11-13 00:00:00.0)
Με έχουν εκβιάσει....(2003-01-26 00:00:00.0)
Η οργή του Τσε!(2002-12-08 00:00:00.0)
Εγώ το Δυρράχιο θέλω!(1997-04-13 00:00:00.0)
Η αξιοπρέπεια δεν πουλιέται...(1996-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ