Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
«Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων, ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων!»

Σε εξέλιξη η βδομάδα για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

Αύριο οι συγκεντρώσεις σε Πεντάγωνο και Γ' Σώμα Στρατού

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Γιάννενα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η βδομάδα πανελλαδικής παρέμβασης για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων την οποία πραγματοποιούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με εξορμήσεις ενημέρωσης των στρατευμένων και του λαού και με συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα, μεταξύ άλλων αύριο 16/4 στην Αθήνα στο Πεντάγωνο και στη Θεσσαλονίκη στο Γ' Σώμα Στρατού.

Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμά τους, το Κόμμα και η ΚΝΕ λένε «όχι στην αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς», απαιτούν «να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των στρατευμένων από την πανδημία», «να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους στρατευμένους». Ξεκαθαρίζουν ότι «τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων (...) ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων», ενώ καλούν τους στρατευμένους να πουν «όχι» στην καταστολή και τον αυταρχισμό, στα σχέδια για αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στο λαό, να δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να κλείσουν τώρα η Σούδα και όλες οι ξένες βάσεις.

Χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής παρέμβασης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο «Κατσιμήτρος» στο Πέραμα Ιωαννίνων οι ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Εμφανής ήταν η αμηχανία της διοίκησης του στρατοπέδου, που απέκλεισε την πύλη, εμποδίζοντας την έξοδο των στελεχών που ολοκλήρωναν τη βάρδιά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές αυτοκίνητων μέσα στο στρατόπεδο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποτρέψουν το μοίρασμα της ανακοίνωσης μετά το τέλος της συγκέντρωσης. Παράλληλα, ένστολοι σε διατεταγμένοι υπηρεσία φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τους συγκεντρωμένους έξω από το στρατόπεδο.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συγκροτημένα, με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, έφτασαν έξω από την πύλη του στρατοπέδου, με το πανό στην κεφαλή να στέλνει το μήνυμα «Οχι στην αύξηση της θητείας, μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα, όχι δαπάνες για ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο τον περασμένο Νοέμβρη είχε μετατραπεί σε εστία διασποράς, με πάνω από 25 θετικά κρούσματα, αναδεικνύοντας την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των στρατευμένων, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τοπικό κλιμάκιο του ΚΚΕ ήδη από τον περασμένο Μάη. Τότε επιχειρήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσει η ενημέρωση των στρατευμένων έξω από την πύλη, ζητώντας από τα μέλη του ΚΚΕ να αποχωρήσουν επειδή «παρεμπόδιζαν την λειτουργία του στρατοπέδου», ενώ επιχείρησαν να αποτρέψουν την ανάρτηση πανό, με το επιχείρημα ότι «απαγορεύεται πέριξ του στρατοπέδου».

Στη χτεσινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Γ. Πρέντζα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για την ανάδειξη και λύση των προβλημάτων των στρατευμένων, κόντρα σε όσους προσπαθούν να τους πείσουν ότι μετά την πύλη ξεκινά μια «άλλη ζωή», στην οποία δεν έχουν λόγο, τους θέλουν άβουλα υποχείρια μιας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία θίγει την αξιοπρέπεια, την υπερηφάνεια και αποδυναμώνει το αξιόμαχό τους.

Στη συνέχεια επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι μέσα και έξω από το στρατόπεδο, από την πρώτη μέρα στη θητεία, με τις «οικογένειές τους απροστάτευτες και χρεωμένες και οι ίδιοι με την αβεβαιότητα για τη θητεία τους και για τη ζωή τους μετά από αυτή, χωρίς άδειες και εξόδους».

Σχολιάζοντας την αύξηση της θητείας, σημείωσε ότι αυτή δεν γίνεται για την επάνδρωση των στρατοπέδων αλλά στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που βάζουν «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ», διαφορετικά θα επέστρεφαν καταρχάς οι αξιωματικοί και άλλα στελέχη που βρίσκονται σε 13 αποστολές στο εξωτερικό. Παράλληλα, κάλεσε τους στρατευμένους σε επαγρύπνηση, να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς όπου εμπλέκει η κυβέρνηση τη χώρα και το λαό μας.

Αναφερόμενος στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, επεσήμανε ότι το σύστημα αυτό έχει σαπίσει, δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωση των λαών σε όλο τον κόσμο, και «αυτή είναι η αιτία που η θητεία των στρατεύσιμων γίνεται ένα ακόμη βάρος για τη λαϊκή οικογένεια και τα έξοδα για την υγιεινή των φαντάρων μας, για την πρόληψη από τη διασπορά του κορονοϊού, γίνονται ατομική ευθύνη».

«Αυτό το κράτος, που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού, είναι που μέσα στην πανδημία θεώρησε "επιπλέον κόστος" ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας», συνέχισε και κάλεσε τους στρατευμένους να υιοθετήσουν τα αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στην αύξηση της θητείας και των στρατιωτικών δαπανών για ΝΑΤΟ - ΕΕ, να απεμπλακεί η χώρα μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα, να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια για να προχωρήσουν γρήγορα ο εμβολιασμός των στρατιωτών και η υπεύθυνη ενημέρωσή τους από υγειονομικούς. Να δοθούν όλες οι άδειες, και άδειες ορκωμοσίας, και να πραγματοποιούνται όλες οι έξοδοι των στρατιωτών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να πραγματοποιούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ πριν την άδεια και πριν την επιστροφή από αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ