Οπως είπε ο εκπρόσωπος, οι επαφές «διεξήχθησαν σε καλό κλίμα και συνεχίζουμε», εφόσον συμφωνήθηκε να ακολουθήσει και 63ος γύρος διερευνητικών στην Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 14/4 στην Αγκυρα, «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν», με την αιρεσιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να σχετίζεται υποτίθεται με τη στάση της Τουρκίας το προσεχές διάστημα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Ο εκπρόσωπος στάθηκε στις λεγόμενες πολιτικές διαβουλεύσεις (μεταξύ υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των 2 ΥΠΕΞ), σημειώνοντας ότι έκαναν «μια αποτίμηση των επαφών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Είναι μια προσπάθεια να δούμε πού βρισκόμαστε», είπε, συμπληρώνοντας ότι έγινε «διάλογος» για μια σειρά από «διμερή θέματα», ανάμεσά τους και για την «οικονομική συνεργασία», «αλλά και για τις περιφερειακές εξελίξεις, σε Μέση Ανατολή και Βαλκάνια», επίσης τις «σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».
Δεν περνά απαρατήρητο ότι ερωτηθείς ο Αλ. Παπαϊωάννου αν μπήκαν στο τραπέζι και ζητήματα όπως το Κυπριακό ή η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αρκέστηκε να απαντήσει ότι «κάθε πλευρά έχει δυνατότητα να εκφράζει τις θέσεις της», επιβεβαιώνοντας εμμέσως, πλην σαφώς, ότι η Τουρκία κατεβαίνει με όλες τις διεκδικήσεις της στο «παζάρι» και πως κάθε άλλο παρά «μόνο ένα θέμα» είναι στην ατζέντα. «Είναι μια συζήτηση», είπε, επιμένοντας ότι οι επαφές «έγιναν σε καλό κλίμα και προχωρούμε».
Επίσης, κράτησε χαμηλά τους τόνους και για την πρόσφατη τοποθέτηση Ερντογάν ότι δεν μπορεί να παρθεί καμία απόφαση στην Ανατ. Μεσόγειο χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τουρκία. Για δε τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ, με την οποία η Τουρκία - με αφορμή το μνημόνιο για το καλώδιο EuroAsia Interconnector - απαιτεί να της ζητούν άδεια για έργα στην περιοχή, που η ίδια περιγράφει ως δική της υφαλοκρηπίδα, ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι «η απάντηση θα δοθεί διά της διπλωματικής οδού».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν, σημείωσε ότι «πάμε σιγά - σιγά». «Να δούμε πρώτα τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και βλέπουμε. Είναι νωρίς αυτήν τη στιγμή» για συνάντηση των δύο ηγετών, είπε.
Ενώ σημείωσε ότι δεν προβλέπεται κάποια συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Σημειωτέον, ενόψει της Συνόδου, σήμερα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον γγ της λυκοσυμμαχίας Στόλτενμπεργκ.
Στο ενδιάμεσο, τη Δευτέρα γίνεται στις Βρυξέλλες και Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ανάμεσα στα θέματα είναι και η Τουρκία, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Μιλώντας χτες σε ενημέρωση των πρέσβεων των κρατών - μελών της ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σημείωσε πως η κυβέρνηση «υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της ΕΕ... με εξέταση αφενός μιας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών - μελών».
Σημειωτέον, την Τρίτη ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Ντίσελντορφ για συνάντηση με τον πρόεδρο του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) και πιθανό μελλοντικό καγκελάριο Αρμιν Λάσετ, ο οποίος, όπως σημειώνεται από διάφορες πηγές εντός ΕΕ, «συνομιλεί» απευθείας με την Αγκυρα για την ανανέωση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τα περί «διττής προσέγγισης», ενώ επιβεβαιώνοντας πως και το «μαστίγιο» και το «καρότο» είναι στην υπηρεσία του ιμπεριαλιστικού παζαριού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την ώρα που κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν η συζήτηση επί της έκθεσης του Ζ. Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές θέσεις να μετατεθεί για τη Σύνοδο του Ιούνη, ο εκπρόσωπος έσπευσε χτες να προετοιμάσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «η συζήτηση δεν σταματά εδώ, η συζήτηση συνεχίζεται στο διηνεκές, και θα μπορεί να επανέλθει» στο θέμα.
Παραπέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη ερωτηθείσα χτες αν η κυβέρνηση θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέμα κυρώσεων, απάντησε λέγοντας ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα. Στα Συμπεράσματα του ΕΣ του περασμένου Δεκέμβρη, που αναμένουμε να επαναληφθούν, υπήρχε ο όρος "αποκλιμάκωση" για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και την ομαλή συνέχισή τους. Και θα κριθεί (η Τουρκία) και για θέματα που άπτονται καθαρά της ευρωτουρκικής ατζέντας».
Στο τέτοιο πολυεπίπεδο παζάρι να καταγραφεί και η τοποθέτηση Παπαϊωάννου για τις πρόσφατες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, όπου έσπευσε ο Ν. Δένδιας για να «διορθωθούν» συντεταγμένες αιγυπτιακού θαλάσσιου οικοπέδου που δέχονταν τις τουρκικές θέσεις για χάραξη ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την «ικανοποίηση» της ελληνικής κυβέρνησης για την «τεχνική διευθέτηση» που ακολούθησε τελικά η αιγυπτιακή πλευρά, και επέμεινε ότι ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, «ήταν ξεκάθαρος ότι αυτήν τη στιγμή δεν συζητά οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία». Ωστόσο, χαρακτήρισε «αυτονόητο» το γεγονός «ότι μπορεί να υπάρχει μια επαφή σε κάποιο επίπεδο» μεταξύ Αιγύπτου - Τουρκίας.
Τέλος, σήμερα συνεδριάζει στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή, πέραν του υπουργού Εξωτερικών, και του υπουργού Αμυνας. Στην ατζέντα είναι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και το Κυπριακό.