Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς πυκνώνουν οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (25 - 26 Μάρτη) που θα εξετάσει και τις σχέσεις Αγκυρας - Βρυξελλών.
Προχτές, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ χαρακτήρισε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας (2016) για το Μεταναστευτικό «κοινή μας επιτυχία» που «λειτουργεί προς το αμοιβαίο συμφέρον ΕΕ και Τουρκίας». Υποστήριξε ότι «αυτό που η Τουρκία κάνει (στο Μεταναστευτικό) αξίζει υψηλή αναγνώριση» και ότι η ευρωτουρκική συμφωνία συνέβαλε πετυχημένα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, με «μοχλό» και την ανακοίνωση των σχεδίων για να τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP (βλέπε σχετικό θέμα), τμήματα του οποίου διατηρούν επαφές με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εξέφρασαν ανησυχία για τον «πλουραλισμό στην Τουρκία», ενώ αξιωματούχος της Κομισιόν τόνιζε (ανώνυμα) ότι η ευρω-τουρκική σχέση «παραμένει δύσκολη», προσθέτοντας ότι «θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Αγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας».
Ο ίδιος επέμεινε ότι «η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ», αναγνωρίζοντας ότι στις επιλογές της Αγκυρας επιδρούν και «η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», καταλήγοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Ομως οφείλει να επαγρυπνεί...».
Αλλά και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, από τη μία, τόνισε ότι «η ΕΕ δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν στο προσφυγικό», από την άλλη πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να προκαλέσει, αλλά η συνεργασία μας εξακολουθεί να είναι σημαντική. Είναι επίσης πιθανή η μεγαλύτερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Αυτό όμως απαιτεί εποικοδομητική συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να τερματίσει τις προκλήσεις στο θέμα των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο, στο θέμα της διένεξης με την Κύπρο ή των ενδεχόμενων παραδόσεων όπλων στη Λιβύη».
Γοργά «τρέχουν» και οι διεργασίες στο Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης του Απρίλη. Η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ είχε επικοινωνία με την Βρετανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον, που δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να τονίζει τη σημασία της ευελιξίας και του συμβιβασμού για να βρεθεί κοινό έδαφος προς μία οδό προς τα εμπρός».
Στην Κύπρο, η πρέσβειρα της Γαλλίας Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο συνάντησε στα Κατεχόμενα τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι «η μακροχρόνια θέση μας είναι ότι η καλύτερη λύση είναι η ομοσπονδία με πολιτική ισότητα». Την παραμονή ο Τατάρ είχε συνάντηση και με τον Αυστραλό ύπατο αρμοστή στη Λευκωσία, Σ. Μπίβερ, στον οποίο εξήγησε το «όραμα» της τουρκοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας» και υπογράμμισε τη σημασία του «από την άποψη της βιώσιμης σταθερότητας και της συνεργασίας».