Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Συμπεράσματα από μια «μικρή και επαρχιακή» Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ

Με βάση την πείρα της ΤΟ Σερρών της ΚΝΕ, καταλήγω στο ότι και η πιο μικρή Οργάνωση μέσα στη μεγάλη υπόθεση του ΚΚΕ μπορεί να έχει τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο, να αναπτύξει και να εφαρμόσει αξιόλογους και πρωτοποριακούς τρόπους δουλειάς.

Συγκεκριμένοι στόχοι, εύστοχο σχέδιο

Οι δυσκολίες και οι υποχρεώσεις στις ζωές των νέων, οι απαιτήσεις της ιδεολογικής διαπάλης καθιστούν αναγκαίο έναν εύστοχο σχεδιασμό δράσης ώστε να κερδίσουν έδαφος οι επαναστατικές ιδέες και να δυναμώσει η ΚΝΕ.

Τα καθήκοντα που θέτουμε στους εαυτούς μας, ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζουμε να τα υλοποιήσουμε, το ποιος θα αναλάβει τι, είναι παράγοντες - κλειδιά για την επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα, η πείρα έχει δείξει ότι το να εστιάσεις σε έναν χώρο και να κάνεις καλή δουλειά ώστε να χτίσεις βάσεις είναι ένας πιο ουσιαστικός τρόπος δουλειάς.

Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο

Στις πολιτικές μάχες που δίνουμε, δεχόμαστε την ιδεολογική επίθεση της αστικής τάξης και της κυβέρνησης.

Μπορεί οι σύντροφοι που βγαίνουν να δώσουν τη μάχη να μην έχουν κάνει κτήμα τους το θέμα και να μην μπορούν να βγουν νικητές στη συζήτηση. Το «κλείσιμο στο καβούκι», που πιθανώς θα ακολουθήσει, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το πώς αυτό εκφράζεται. Η αιτία είναι η μη ικανότητα της δοσμένης Οργάνωσης να δώσει τη μάχη των ιδεών με επάρκεια στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία.

Μπορεί να συναντήσουμε προβλήματα που δεν λύνονται με μια πολιτική συζήτηση, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιστροφής μιας αρνητικής κατάστασης. Τα καθοδηγητικά Οργανα και οι ΟΒ πρέπει κάθε φορά να κρίνουν.

Οργάνωση με ρόλο

Το να έχεις δικό σου στόχο, στο πλαίσιο του γενικού στόχου, είναι βασικό. Γενικά θέλουμε να φτιάξουμε ένα δυνατό επαναστατικό κίνημα. Στο μέρος μας αυτό πώς εκφράζεται; Αναφέρω δύο παραδείγματα.

-- Το να συνδέονται μία ΤΟ και η δουλειά της στις νέες ηλικίες με τον σχεδιασμό της ΚΟ σε έναν σημαντικό κλάδο αναβαθμίζει και κάνει πιο ουσιαστική την παρέμβαση της ΤΟ. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η καθημερινή δράση παίρνει άλλη διάσταση. Είναι διαφορετικό από έναν τρόπο δουλειάς που λέει ότι γενικά και αόριστα η δουλειά στη νεολαία είναι υποδομή.

Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη συνεργασία στο σχεδιασμό μακροπρόθεσμα. Αυτός ο τρόπος δουλειάς είναι που μπορεί να βοηθήσει και σε μεταβατικές περιόδους στη ζωή ενός νέου συντρόφου. Για παράδειγμα, κατά την εργασιακή περιπλάνηση, η οποία μπορεί να δυσκολέψει και να πιέσει πολύ έναν σύντροφο, ο σχεδιασμός και η καθοδηγητική φροντίδα μπορούν να δώσουν θετική συνέχεια στην εξέλιξή του.

-- Μια ΟΒ μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο και δράση και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, μια εδαφική ΟΒ μπορεί να λειτουργεί σαν «σκαπανέας», να ανοίγει δρόμο στη γνωριμία με νέους ανθρώπους σε γειτονιές με εργάτες ή φοιτητές, σε χωριά με αγρότες, να ενημερώνει την αντίστοιχη ΚΟΒ. Μπορεί να ασχοληθεί με προβλήματα της καθημερινότητας της νεολαίας, π.χ. το να κάνεις δωρεάν αυτοσχέδιο θερινό σινεμά σε ένα χωριό όπου «δεν κουνιέται φύλλο» δίνει ζωή και δημιουργεί επαφές με νέο κόσμο.

ΟΒ ζωντανές «κολεκτίβες»

Κολεκτίβα σημαίνει σφιχτή ομάδα συλλογικής δουλειάς που λειτουργεί με συνέχεια, τακτική και σχέδιο για έναν κοινό σκοπό. Στην προκειμένη μιλάμε για επαναστατικές Οργανώσεις της ΚΝΕ που δρουν για την προετοιμασία της σοσιαλιστικής επανάστασης. Το πνεύμα του σκοπού πρέπει να διαπερνάει την καθημερινή λειτουργία.

Μου έχει μείνει η διατύπωση του Λένιν για τον τρόπο λειτουργίας ενός επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου: Το Κόμμα έχει ευθύνη και για το τελευταίο μέλος του, και το αντίστροφο - και το τελευταίο μέλος έχει ευθύνη για ολόκληρο το Κόμμα. Και για να αποφύγουμε παρερμηνείες, αυτήν την αρχή πρέπει ο καθένας να την αντιμετωπίζει υπεύθυνα.

Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη ζωή των ΟΒ. Να προβληματιζόμαστε για το πώς θα αντικαταστήσουμε όλες τις καθημερινές δουλειές που γίνονται τυπικά, με καθημερινές ουσιαστικές δουλειές πολιτικής σημασίας.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της πολιτικής εξόρμησης. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον τρόπο δράσης με δύο τρόπους: Τυπικά και ουσιαστικά.

Τυπικά σημαίνει να περνάνε «στα ψιλά γράμματα» το γιατί και το πώς κάνουμε ό,τι κάνουμε. Αυτός ο τρόπος μπορεί να δημιουργήσει μια αρχικά σεβαστή μεν, μη κατανοητή δε συνήθεια, η οποία βέβαια δεν γίνεται να συνεχίσει για καιρό.

Ουσιαστικά σημαίνει να εξηγήσουμε τη σημασία, γιατί το κάνουμε αυτό, σε τι συνθήκες, τι επιδιώκουμε από τη συγκεκριμένη δράση, πώς συνδέεται αυτή η δράση με τον γενικό μας σκοπό.

Αντίστοιχο πρέπει να είναι το σκεπτικό και το πνεύμα των συντρόφων που συμμετέχουν στη δράση. Οταν κάνουμε μια πολιτική εξόρμηση και το σκεπτικό μας είναι να πάμε να μιλήσουμε με το λαό, είμαστε καλά εξοπλισμένοι πολιτικά και σε μάχιμο πνεύμα, τότε είναι που πιάνουμε καλές συζητήσεις, βγαίνουν λαϊκοί προβληματισμοί στην επιφάνεια, κερδίζουμε την εκτίμηση, πιάνουμε επαφή. Ο ίδιος τρόπος σκέψης μπορεί να μας διαπερνάει σε όλα τα καθημερινά ζητήματα.

Για τους νεαρούς συντρόφους

Από τη σχετικά σύντομη εμπειρία μου, η οργανωμένη ζωή αποδεικνύεται ότι είναι μια ζωή γεμάτη. Σίγουρα έχει τις δυσκολίες της. Εχει προκλήσεις, πίκρες, «γλυκές» θυσίες και ηθικές επιβραβεύσεις. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να προχωράς όλο και πιο συνειδητά.

Ο πρώτος ενθουσιασμός που συνοδεύει την τολμηρή επιλογή της ένταξης κάποιου στην ΚΝΕ είναι μια καλή αρχή, σε μια μακριά πορεία συνειδητοποίησης. Αυτό δεν είναι δεδομένο για κανέναν. Είναι καθημερινό ζητούμενο.

Βάλε στόχο να είσαι διά βίου επαναστάτης, διά βίου μάχιμο μέλος του ΚΚΕ, σε όποιο πόστο και σε όποιες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Αν το αποφάσισες, ξεκίνα από σήμερα. Ψάξε το επόμενο σωστό βήμα σε αυτήν την πορεία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής. Είσαι οι επιλογές σου.

«Διψάς χρυσάφι;

Πάρε. Ψάξε. Μέτρα»

(Νίκος Καββαδίας)


Η. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ