Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποπληρωμή χρέους στο ΔΝΤ

Στην προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ ύψους προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο διαχείρισης του κρατικού χρέους και σε συνέχεια της προχτεσινής έκδοσης 30ετούς ομολόγου μέσω του οποίου δανείστηκε από τις χρηματαγορές ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορά τα ποσά των χρεολυσίων που θα αποπληρώνονταν μέχρι και το Δεκέμβρη του 2022. Το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό «μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του χρέους».

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας», ενώ, στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων», η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ προϋποθέτει και τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί τον χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ