Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με φόρα για τις «ανατροπές του αιώνα»

Ως «εκσυγχρονισμό» παρουσιάζει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου που προωθεί με το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που θα περιλαμβάνει τις «ανατροπές του αιώνα» και όπως φαίνεται θα φέρει μέσα στο Μάρτη. Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, «το Εργατικό Δίκαιο πρέπει να επικαιροποιηθεί», με κατεύθυνση «να πάμε με τις καλές ευρωπαϊκές πολιτικές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επομένως ακούω γελώντας ότι θα καταργηθεί το 8ωρο...».

Μαζί με τον υπουργό, προφανώς γελούν και οι εργοδότες, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η επιβολή πρόσθετης εργασίας για δύο ώρες δεν θα πληρώνεται ως υπερωρία, αλλά θα δίνεται σε κάποιον άλλο χρόνο ως ρεπό ή άδεια, μετατρέποντας τον εργάσιμο χρόνο σε «λάστιχο», κάτι που ήδη άλλωστε το βιώνουν μια σειρά εργαζόμενοι σε κλάδους, ενώ πράγματι τέτοιες ρυθμίσεις είναι γενικευμένες στην ΕΕ. Ο υπουργός επανέλαβε τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί», αφού αυτός θα διευθετείται σε βάθος χρόνου, παρέχοντας στον εργοδότη τη δυνατότητα να έχει τους εργαζόμενους όποτε, όσο και όπου τους θέλει.

Το ίδιο επικίνδυνοι είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την τηλεργασία, καθώς με πρόσχημα δήθεν την «τεχνολογική εξέλιξη», επιχειρείται η επέκτασή της ως μιας ακόμα μορφής «ευελιξίας» που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας. Το δε πρόσχημα ότι με αυτόν τον τρόπο «μπαίνει τάξη» και ρυθμίζεται μια μορφή εργασίας που είναι αρρύθμιστη, είναι μια υπεκφυγή αφού σε κάθε περίπτωση η τηλεργασία από έκτακτη και κατ' εξαίρεση μορφή απασχόλησης, με ευκαιρία την πανδημία, επιχειρείται να γίνει βασική και μόνιμη μορφή εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σχετικό νομοσχέδιο για το Δημόσιο που περιλαμβάνει προσλήψεις αποκλειστικά για τηλεργασία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ