Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εισπράττει τέλη που έχει αναστείλει για επαγγελματίες

Καταγγελία του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων δήμου Αθήνας

Τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής απέναντι σε χιλιάδες μικροκαταστηματάρχες της πόλης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων του δήμου Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή θεώρησε αρκετή την απόφασή της να απαλλάξει από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας τις πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το πρώτο lockdown, όπως και την πλήρη απαλλαγή που αποφάσισε για τις κλειστές κατά το δεύτερο lockdown.

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, από τις 120.000 επιχειρήσεις του δήμου που δυνητικά δικαιούνται την παραπάνω στήριξη, μόνο οι 8.500 έχουν υποβάλει αίτηση, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν έχουν ενημερωθεί για τις σχετικές αποφάσεις. Ο δήμος όμως συνεχίζει κανονικά να εισπράττει τα παραπάνω τέλη!

Ειδικά για τις επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης, σημειώνει ο Σύλλογος, η δημοτική αρχή αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλαγή από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου μόνο για το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστές, «λες και η υπόλοιπη περίοδος ήταν φυσιολογική, δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα και οι συνάδελφοι μικροεπαγγελματίες του κλάδου δούλευαν όπως τα προηγούμενα χρόνια».

Αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή «θα συνεχίσει το άρμεγμα των μικροεπαγγελματιών προκειμένου να εισπράττει "ζεστό" χρήμα και θα συνεχίσει να αφήνει στο απυρόβλητο τις μεγάλες επιχειρήσεις που θησαυρίζουν μέσα στην πανδημία (σούπερ μάρκετ, αλυσίδες εμπορίας ρουχισμού και υπόδησης)», σημειώνει ο Σύλλογος.

Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να παλέψουν για πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, να απαιτήσουν απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστά με κρατική απόφαση και για τις επιχειρήσεις εστίασης να υπάρξει απαλλαγή και από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για όλο το διάστημα που αυτές ήταν κλειστές.

Κινητοποίηση σήμερα των αυτοκινητιστών ταξί

Σε συγκέντρωση με τα οχήματά τους σήμερα Πέμπτη στις 9.30 π.μ., στη λεωφόρο Καβάλας και Σπ. Πάτση καλούν τους αυτοκινητιστές οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, απ' όπου στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν αυτοκινητοπομπή μέχρι το υπ. Οικονομικών απαιτώντας για ακόμη μια φορά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φλεβάρη είχε πραγματοποιηθεί ξανά κινητοποίηση των ταξιτζήδων με πρωτοβουλία των Επιτροπών Αγώνα και συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία έθεσαν τα άμεσα αιτήματα επιβίωσης του κλάδου.

Την ίδια μέρα είχε πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ), στην οποία η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» κατέθεσε πρόταση για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για σήμερα Πέμπτη, με πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Η πρόταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (9 κατά, 7 υπέρ) και τελικά αποφασίστηκε η σημερινή κινητοποίηση.

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, άμεση ένταξη όλων των ταξιτζήδων στο επίδομα ειδικού σκοπού 1.000 ευρώ, διαγραφή τμήματος των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες, η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ