Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία και μετά την πανδημία

Ενώ οι επίσημα άνεργοι αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 3 εκατομμύρια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νομοσχέδιο που θα δίνει στους εργαζόμενους το ...«δικαίωμα» να εργάζονται από το σπίτι τους ακόμη και όταν τερματιστεί η κρίση του νέου κορονοϊού, προετοιμάζει ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία, σύμφωνα με συνέντευξη του σοσιαλδημοκράτη (SPD) υπουργού Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, στη «Bild am Sonntag».

Υποτίθεται ότι το μέτρο θα ισχύει για «όποιον θέλει» και φυσικά «εφόσον η εργασία του το επιτρέπει», ωστόσο είναι φανερό ότι η απόφαση θα ανήκει αποκλειστικά στην εργοδοσία ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εξάλλου, η τηλεργασία προωθείται στη Γερμανία εδώ και χρόνια και - ιδιαίτερα - οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι είχαν αναφερθεί επανειλημμένα στα «οφέλη» της (μείωση μη μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, περικοπές σε κοινωνικές παροχές), παρουσιάζοντάς την ως μια νέα μορφή εργασίας στην ψηφιακή εποχή.

Με τα σχολεία κλειστά και με πολλές εταιρείες να εφαρμόζουν την τηλεργασία εν μέσω πανδημίας, εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί στο 25% περίπου (από 12% συνήθως) το ποσοστό όσων εργάζονται από το σπίτι. Ο Χάιλ είπε ότι θα παρουσιάσει αυτό το νομοσχέδιο φέτος, ώστε να καταστεί νόμος του κράτους η τηλεργασία, είτε συνεχώς είτε για μία ή δύο μέρες τη βδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς - επίσης από το SPD - δήλωσε στην ίδια εφημερίδα: «Οι προηγούμενες βδομάδες έδειξαν πόσο εφικτή είναι η εργασία από το σπίτι. Είναι ένα πραγματικό επίτευγμα που δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, είπε ότι η τηλεργασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση εγγυηθεί το γρήγορο ίντερνετ για όλους και να «διέπεται από κανόνες».

Στο μεταξύ, οι επίσημα άνεργοι στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 520.000 και ξεπερνώντας τα 3 εκατ. φέτος, όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το ινστιτούτο IAB που διενεργεί έρευνες για την αγορά εργασίας. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 8,4% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ