Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προκλήσεις και ορθάνοιχτοι οι «δίαυλοι» των «διευθετήσεων»

Copyright 2019 The Associated

Το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - με την εμπλοκή και της κυβέρνησης - στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή, εξακολουθούν να αποτυπώνουν οι κινήσεις της Τουρκίας.

Ετσι, την Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις γνωστές αναφορές - «ευχολόγια» περί «αλληλεγγύης» σε Ελλάδα και Κύπρο, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «η ΕΕ, σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τα κεκτημένα της, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης του διδύμου Ελληνοκυπρίων - Ελλήνων και έχει μετατραπεί σε φερέφωνο των μαξιμαλιστικών τους πολιτικών», προειδοποιώντας ξανά πως «κανένα αποτέλεσμα δεν θα επιτευχθεί με αυτή την αντίληψη». Κάλεσε την ΕΕ «να ενθαρρύνει τους Ελληνοκυπρίους να ξεκινήσουν διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους», σημειώνοντας πως «αντίστοιχα περιμένουμε η ΕΕ να ενθαρρύνει και την Ελλάδα να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο».

Την ίδια μέρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σημείωσε ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου και ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση, στην οποία μάλιστα η Αγκυρα έδωσε τον κωδικό «Σελτσουκλού 1».

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα «Sozcu», ο απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Ουμίτ Γιαλίμ δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να αντιδράσει στις ασκήσεις που κάνει η Ελλάδα «με τους στρατιώτες που εγκατέστησε στα νησιά μας», σημειώνοντας ότι τα νησιά αυτά «από το 2004 και μετά είναι υπό ελληνική κατοχή» και ότι πρέπει «να γίνει καταγγελία κατά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στον Οργανισμό Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Υδρογραφίας».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σε δηλώσεις του για τους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε περίπου 250 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά από τις αρχές του χρόνου, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο τέτοιο ρεκόρ, τόνισε ότι «εκτελούν τα καθήκοντά τους ακούραστα σε όλο το εύρος της Τουρκίας και της γαλάζιας πατρίδας».

Ταυτόχρονα, με αφορμή άσκηση υποβρυχίων ΗΠΑ νοτιοανατολικά της Κρήτης, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, από τις 9 μέχρι και τις 10 Μάη, η Αγκυρα αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Αθήνας να ενημερώνει για την κίνηση και την κατάσταση στην περιοχή, εκδίδοντας δική της, παράνομη, SubNAVTEΧ (αγγελία προς ναυτιλλομένους), ενώ αντίστοιχη οδηγία εξέδωσε και για άσκηση τουρκικών υποβρυχίων πέριξ της Χίου, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Εξάλλου, η τουρκική πλευρά συνεχίζοντας την πίεση και προς την Κύπρο δέσμευσε τρεις περιοχές γύρω από το νησί για ναυτικές ασκήσεις στις 29 Απρίλη, ενώ το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε ότι στο διάστημα 15 - 17/4 ανέπτυξε 33 μονάδες του (πολεμικά πλοία, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, UAV, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων κ.λπ.) σε «εκπαιδευτικές δραστηριότητες επιχειρησιακής ετοιμότητας» («Naval Forces Operational Readiness Trainings») σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, ορθάνοιχτοι παραμένουν οι «δίαυλοι» των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που αναζητούνται μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ενδεικτικό το άρθρο του Luigi Scazzieri, ερευνητή του Centre for European Reform (Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση), που ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι «ενώ οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι βαθιά ανησυχητικές για την ΕΕ, σε άλλους τομείς η ΕΕ και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα...», ξεχωρίζοντας ως τέτοιους τους τομείς του Μεταναστευτικού αλλά και τη Λιβύη, και εκτιμώντας συνολικότερα ότι «η συνεργασία σε ένα ζήτημα μπορεί να δημιουργήσει καλή θέληση σε άλλους τομείς και τελικά να διευκολύνει την Ευρώπη και την Τουρκία να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο...», για να καταλήξει μεταξύ άλλων ότι «μια σημαντική μείωση των εντάσεων θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών επανένωσης της Κύπρου που κατέρρευσαν το καλοκαίρι του 2017. Η πρόοδος προς την επίλυση αυτής της διαμάχης δεκαετιών θα διευκόλυνε την έναρξη συνομιλιών για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και τελικά θα εκμεταλλευόταν το φυσικό αέριο με τρόπο που ωφελεί την περιοχή στο σύνολό της, καθώς και την Ευρώπη». Να σημειωθεί ότι και αυτό το άρθρο περιγράφει προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα του αγωγού «EastMed», υπενθυμίζοντας μάλιστα επιφυλάξεις που διατηρεί η Ιταλία, την πιθανότητα το Ισραήλ «να αναζητήσει εναλλακτικές εξαγωγικές οδούς» για το αέριό του παρακάμπτοντας την Κύπρο κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, χτες, σε απάντηση ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία γινόταν ειδική μνεία στη συμβολή των τουρκικών αρχών στην επιχείρηση επαναπατρισμού των τριών Ελλήνων ναυτικών τα οποία κρατούνταν στο Τζιμπουτί επί επτάμηνο, ο Μ. Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «μην ανακατεύετε την πολιτική με τα ανθρωπιστικά θέματα. Δεν βοηθήσαμε τρεις Ελληνες ναυτικούς για να μας ευχαριστήσετε αλλά στο όνομα του ανθρωπιστικού μας καθήκοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ