Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προφάσεις εν αμαρτίαις» για να μπουν στον πάγο οι εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις

Τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς ανακοίνωσε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία

Eurokinissi

Την προσχηματική απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς μία βδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λες και η πανδημία θα έχει εξαλειφθεί στο διάστημα αυτό, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και κεφάλαιο δεν αφήνουν στιγμή χαμένη στην προώθηση αντεργατικών - αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επέμεινε ότι «ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα».

Εφτασε δε στο σημείο να ισχυριστεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα».

Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους διαδηλώσουν την Πρωτομαγιά και αν θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, δεν το απέκλεισε, παραπέμποντας σε σημερινές υπουργικές ανακοινώσεις.

Ολα αυτά προπαγανδίζονται από τους κυβερνητικούς ενώ ο «σεβασμός» για τους εργαζόμενους είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, ακριβώς με πρόσχημα την πανδημία, χώρια η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ο συνωστισμός, η έλλειψη μέτρων ακόμα και στις ιδιωτικές κλινικές, όπως φάνηκε με τους νεκρούς και νοσούντες τις προηγούμενες μέρες, τις οποίες δομές η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει, όπως και συνολικά να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει σπεύσει να αξιοποιήσει την πανδημία για να περάσει δεκάδες αντεργατικές διατάξεις που ήρθαν για να μείνουν, μέσα από τις ΠΝΠ, που μεταξύ άλλων επιβάλλουν μειώσεις μισθών κατά 50% για τουλάχιστον 6 μήνες, αναστολή συμβάσεων εργασίας, μετακινήσεις μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, και διατάξεις που διευκολύνουν να γίνονται «λάστιχο» ο χρόνος και ο χώρος εργασίας. Αλλά και για να περάσει «στα μουλωχτά» μια σειρά από άλλες «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» - είπε ξανά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - για το κεφάλαιο, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αλλά και το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, η συζήτηση του οποίου ξεκινάει σήμερα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ