Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα σπασμένα

Ανακοίνωση - κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

«Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην εξόρυξη πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας να μη δεχθούν καμία δυσμενή μεταβολή στα εργασιακά τους δικαιώματα. Να οργανώσουν τώρα την πάλη τους μαζί με όλα τα συνδικάτα της περιοχής, τους εργαζόμενους. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σχετικά με τις εξελίξεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» («Ενεργειακή»), που έχουν προκαλέσει την ανησυχία τόσο στους περίπου 300 εργαζόμενους της επιχείρησης όσο και στο λαό της Καβάλας.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση, «η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η προβλεπόμενη νέα οικονομική κρίση δρα ως καταλύτης στην επιτάχυνση των προϋπαρχόντων σχεδιασμών της εταιρείας».

Η επιχείρηση, αφού σταμάτησε τα πλάνα για νέες γεωτρήσεις, απολύοντας πάνω από 40 εργαζόμενους μέσω προγράμματος «οικειοθελών αποχωρήσεων», στους οποίους έταζε ότι θα επανέλθουν σε λίγους μήνες, έρχεται να ζητήσει νέες θυσίες, εκβιάζοντας με οριστικό «λουκέτο».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως η εργοδοσία «επί της ουσίας απαιτεί από την κυβέρνηση νέα δωράκια, σαν κι αυτά που πήρε με αφορμή το ζήτημα του κορονοϊού», παραθέτοντας τις δηλώσεις στελέχους της: «Πήραμε μια ανάσα από την ένταξή μας στις εταιρείες που ορίζει η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για προστασία από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ίσως αποδειχτεί πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «κινείται στη γραμμή της εργοδοσίας και δεν μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τη δράση του Σωματείου» καθώς εμφανίζεται ο ίδιος πρόθυμος και καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν ξανά πλάτη για να σωθεί η επιχείρηση.

Στον αντίποδα, καλεί τους εργαζόμενους να πορευτούν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση για να βάλουν μαζί φρένο στις επιδιώξεις τους. «Οι εργαζόμενοι δεν είναι υπεύθυνοι για τις διεθνείς εξελίξεις και ανταγωνισμούς ούτε και για τις επιλογές των εργοδοτών τους, οι οποίες υποτάσσονται σε έναν και μόνο νόμο, αυτόν της μεγιστοποίησης του κέρδους.

Δεν πρέπει να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο και να λάβουν οι εργαζόμενοι όλα τα μέτρα ώστε να μη γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή σχέσης εργασίας, καμία περικοπή σε μισθούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συνέχιση της λειτουργίας της κρίσιμης παραγωγικής μονάδας, τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων, μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και αποφυγής κάθε κινδύνου για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης».

Το ΠΑΜΕ τονίζει πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας και συνολικά ο λαός της Καβάλας μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον από την αποχώρηση των Καναδών επενδυτών το 1999, τη συντριβή των αυταπατών της «αυτοδιαχείρισης» που ακολούθησε από τους σχεδιασμούς της «ENERGEAN OIL & GAS» αλλά και τα «μεγάλα λόγια για τα "οφέλη" της τοπικής και ελληνικής οικονομίας που συνόδευσαν το επενδυτικό πρόγραμμα του 2015, με τις 15 νέες γεωτρήσεις στο διαπιστωμένο κοίτασμα "Εψιλον" και στο Βόρειο Πρίνο».

«Η πραγματικότητα όπως εξελίχθηκε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «απέδειξε για μια ακόμα φορά το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει όταν το κριτήριο της παραγωγικής δραστηριότητας είναι το κέρδος», καθώς «οι εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους να καθηλώνονται, ενώ κάθε νέα πρόσληψη αφορούσε εργολαβικούς εργαζόμενους με σαφώς δυσμενέστερους όρους από τους παλιότερους».

Από την άλλη, τα κέρδη για την εταιρεία γιγαντώθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 υπήρξαν αύξηση παραγωγής κατά 45% σε ετήσια βάση, στα 4.053 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αύξηση εσόδων κατά 56%, στα 90,3 εκατ. δολάρια, καθώς και μείωση του κόστους παραγωγής κατά 29%, στα 17,6 δολάρια ανά βαρέλι.

Σήμερα βέβαια οι «βολικές» συγκρίσεις που κάνει η εταιρεία αφορούν τους στόχους που είχε βάλει για 10.000 βαρέλια ημερησίως και όχι την παραγωγή των προηγούμενων χρόνων.

Εκτός από την τεράστια κερδοφορία «τα οφέλη για την "Ενεργειακή" ήταν πολλαπλάσια», προσθέτει η ανακοίνωση, καθώς «ο Πρίνος τής άνοιξε το δρόμο για διεθνείς συμπράξεις σε Κατάκολο, Ισραήλ και Μαυροβούνιο για νέες εξορύξεις, αλλά και για τη συμφωνία της με την "BP" το 2014 για την πώληση του πετρελαίου του Πρίνου σε αυτήν», παρά τη σύμβαση αποκλειστικής παραχώρησης του πετρελαίου στα ΕΛΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ