Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΗΠΑ
Προβλέπονται έκρηξη ανεργίας και μεγάλη ύφεση

Από πρόσφατη διαμαρτυρία υγειονομικών στη Νέα Υόρκη

Copyright 2020 The Associated

Από πρόσφατη διαμαρτυρία υγειονομικών στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι δυσμενείς επιπτώσεις από την παράλυση μεγάλου μέρους της οικονομικής ζωής στις ΗΠΑ προκαλούν «σοκ ιστορικών διαστάσεων», εκτιμά ο Κέβιν Χάσετ, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC προέβλεψε, μεταξύ άλλων, «εκτόξευση της ανεργίας τουλάχιστον στο 16% ή και παραπάνω, δηλαδή περισσότερη και από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930 (!)» και πρόσθεσε: «Nομίζω πως το επόμενο δίμηνο τα πράγματα θα μοιάζουν φριχτά... Θα χρειαστούν μεγάλες, μελετημένες πολιτικές για να ξεπεραστεί η κρίση και ο κόσμος να γίνει αισιόδοξος ξανά». Τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Μάη οι αρμόδιες υπηρεσίες και σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο θα καταρτίσουν 5 - 6 προτάσεις που θα υποβληθούν στο Κογκρέσο «για την αντιμετώπιση της οικονομικής σφαγής».

Οπως καταγράφεται σε πληθώρα ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, ήδη 26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν υποβάλει για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, ενώ οι πωλήσεις λιανικής, η οικοδομή και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν καταρρεύσει. Στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης, Αντριου Κουόμο, βλέποντας για πρώτη φορά μετά από καιρό μικρή μείωση στον αριθμό των θανάτων από την πανδημία, δεν απέκλεισε να επιτραπούν οι εργασίες στον οικοδομικό κλάδο μετά τις 15 Μάη και τη σταδιακή άρση κάποιων μέτρων καραντίνας. Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Λευκού Οίκου, Ντέμπορα Μπιρξ, η οποία εκτίμησε ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστούν όλο το καλοκαίρι. Το Σαββατοκύριακο πάντως οι παραλίες της Νότιας Καλιφόρνιας γέμισαν από κόσμο, καθώς η θερμοκρασία έφθασε τους 34 βαθμούς Κελσίου και οι περισσότεροι αγνόησαν τις οδηγίες να μείνουν σπίτι. Οι αντικειμενικές δυσκολίες στην οικονομία, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οδηγούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές Πολιτείες.

Αυτό που δεν σταματά είναι ο σάλος διεθνώς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί πιθανής καταπολέμησης της πανδημίας ...με ενέσεις αντισηπτικών και χλωριούχων σκευασμάτων ή έκθεση σε υπεριώδεις ακτινοβολίες! Μετά το θόρυβο, ο Τραμπ ακύρωσε το Σαββατοκύριακο την εμφάνισή του σε συνεντεύξεις Τύπου, κατηγορώντας τα ΜΜΕ για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ ο ίδιος «βομβάρδιζε» με ποικίλα μηνύματα μέσω Twitter.

Παράλληλα, μεγάλα μονοπώλια απειλούν με καταιγίδα απολύσεων. Ενδεικτικά, η αεροναυπηγική βιομηχανία «Boeing» προανήγγειλε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, επικαλούμενη οικονομικές ζημιές λόγω των μέτρων για την πανδημία. Οι πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν σχέδια για απόλυση ακόμα και του 10% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, η οποία το Σαββατοκύριακο ακύρωσε συμφωνία ύψους 4,2 δισ. δολαρίων για κοινοπραξία με τη βραζιλιάνικη «Embraer» με στόχο την κατασκευή νέου επιβατικού αεροσκάφους. Η ακύρωση της συμφωνίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βραζιλιάνικης αεροναυπηγικής εταιρείας, που χαρακτήρισε την εξέλιξη «εσφαλμένη», προειδοποιώντας ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο. Σε κάθε περίπτωση, η είδηση προκάλεσε νέα πτώση της τιμής των μετοχών των δύο εταιρειών - 6,4% για την «Βoeing» και 13% για την «Embraer».

Συνεχίζονται την ίδια ώρα τα ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων για τη διασπάθιση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πακέτο ενίσχυσης που ψήφισε πρόσφατα το Κογκρέσο. Οπως αναδεικνύεται, το μεγαλύτερο μέρος των 349 δισ. του προγράμματος, αντί να δοθούν ως βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατευθύνθηκαν υπό μορφή θαλασσοδανείων σε τεράστια μονοπώλια για εξαγορά άλλων επιχειρήσεων, παχυλούς μισθούς διευθυνόντων συμβούλων και ενοίκια πολυτελών γραφείων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ(2020-01-08 00:00:00.0)
Ακυρώθηκε το ταξίδι Πομπέο στην Πιονγιάνγκ(2018-08-28 00:00:00.0)
Περίπλοκο και επίμονο το παζάρι γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο(2018-05-30 00:00:00.0)
Αναφορά στα αμοιβαία συχαρίκια Τσίπρα - Τραμπ(2017-10-19 00:00:00.0)
Διάλογος «αμυντικής συνεργασίας»(2012-04-25 00:00:00.0)
Βήμα για το γαλλικό κεφάλαιο(2009-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ