Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις σπιτιών, αγροτικής γης και εισοδήματος

Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα Πειραιώς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στην πόλη, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών, αγροτικής γης και εισοδήματος.

Οπως έχουν καταγγείλει οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, τις τελευταίες μέρες δικηγορικά γραφεία καλούν αγρότες και τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για χρέη που έχουν από παλιά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας - ΑΤΕ. Τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν γίνει «κόκκινα» πριν από το κλείσιμο της Αγροτικής και το πέρασμα της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς το 2012. Η πλειοψηφία των αγροτών έχουν πληρώσει μια και δυο φορές το κεφάλαιο που δανείστηκαν, αλλά το χρέος, λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πανωτοκίων, αντί να μειωθεί πολλαπλασιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αγρότη ο οποίος ρύθμισε τα παλιά χρέη, πλήρωσε το μισό χρέος και έμειναν 37.000 από τα 67.000 ευρώ. Το δάνειο πουλήθηκε στη συνέχεια σε ξένα funds και τώρα του ζητάνε 106.000 ευρώ, δηλαδή 70.000 ευρώ τόκο! Εν μέσω πανδημίας μάλιστα και με το εισόδημα μειωμένο, του ζητάνε να αποπληρώσει άμεσα, αλλιώς θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός.

Για το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης έχουν καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις, καθώς και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης διεκδικεί μεταξύ άλλων:

  • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμό πρώτης - δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ.
  • Να αναπληρωθεί στο 100% το χαμένο εισόδημα, με ευθύνη του κράτους. Να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.
  • Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ