Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δημαγωγία και εμπαιγμός...

Δίπλα στην επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ στους ναυτεργάτες για την υπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών, ξεδιπλώνεται και ο δίχως όριο εμπαιγμός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του και πρώην αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας βγήκε να χαιρετίσει την απεργία των ναυτεργατών, σημειώνοντας ότι «τον τελευταίο χρόνο, η ναυτεργασία έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα από την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι... «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε και ενίσχυσε το ρόλο της ναυτεργασίας»!

Ομως, οι ναυτεργάτες δεν τρώνε κουτόχορτο!

Δεν ξεχνούν ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν έθιξαν ούτε στο ελάχιστο τα προνόμια και τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών.

Δεν ξεχνούν τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, με τα πρόσθετα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν ξεχνούν τη διατήρηση των πετσοκομμένων οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία το χειμώνα και τις 180 αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου φορτηγά πλοία του εσωτερικού να ταξιδεύουν με οργανικές συνθέσεις στις οποίες δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση, στρώνοντας το δρόμο για όσα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν ξεχνούν την προκλητική... εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών (και αυτή συνταγματικά κατοχυρωμένη με συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε από 140 εκατ. ευρώ το χρόνο σε 40 εκατ. ευρώ, διατηρώντας ταυτόχρονα τις 56 νομοθετικές προνομιακές απαλλαγές, με αποκορύφωμα τον ν. 27/1975 που καθορίζει τη φορολογία με βάση τους κόρους του πλοίου και είναι λιγότερη από τον φόρο που πληρώνει ένας Α' πλοίαρχος ή Α' μηχανικός.

Δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρασε νόμο για να ανοίξει ο δρόμος για ομαδικές απολύσεις στα καράβια, όπως και την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της πρότασης νόμου που κατατέθηκε από το ΚΚΕ για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τη συνέχιση της υποβάθμισης της Ναυτικής Εκπαίδευσης, στρώνοντας το έδαφος στις ιδιωτικές σχολές.

Για τον ίδιο το νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, άλλωστε, του οποίου οι ναυτεργάτες με την απεργία τους απαιτούν την κατάργηση, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε με την τοποθέτηση του Ν. Σαντορινιού στην Ολομέλεια της Βουλής τον Ιούλη του 2020, ήταν πως «ο τρόπος που έχουν λειτουργήσει οι ΣΣΕ, λόγω της μη εναρμόνισής τους με τις διεθνείς συμβάσεις (σ.σ. δηλαδή τις συμβάσεις πείνας που υπογράφει η ITF, και εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση), λειτούργησε ανασταλτικά για την απασχόληση κατώτερων πληρωμάτων»!

Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη δημαγωγία που τη συνοδεύει, η απάντηση είναι μία: Ενίσχυση του οργανωμένου αγώνα, της πάλης για τις ανάγκες των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταφόπλακα σε κάθε συγκροτημένο δικαίωμα στα τουριστικά πλοία(2022-04-19 00:00:00.0)
Νέα προνόμια στους εφοπλιστές και συντριπτικό χτύπημα στις ΣΣΕ των ναυτεργατών το «σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον»(2020-01-03 00:00:00.0)
Στο κενό η προσπάθεια εφοπλιστών - κυβέρνησης - δικαστηρίων να σπάσουν την απεργία(2019-09-25 00:00:00.0)
Με διακομματική στήριξη η θεσμοθέτηση ομαδικών απολύσεων στα καράβια(2018-04-03 00:00:00.0)
Τα νησιά χωρίς βαπόρια(2008-10-08 00:00:00.0)
Δέσμευση από την HFD ότι θα καταβάλει το επίδομα(2003-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ