Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αγωνίζονται για να μην απολυθούν μετά τη χρόνια ομηρία τους

Διαμαρτυρία σήμερα έξω από το υπουργείο

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων καθαριστών - καθαριστριών
Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων καθαριστών - καθαριστριών
Με συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, διεκδικούν την ανανέωση των συμβάσεών τους και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Πρόκειται για 100 εργαζόμενες, οι οποίες αφού για πάνω από 15, ακόμα και 18 χρόνια, καθάριζαν τα κτίρια του υπουργείου και όχι μόνο αυτά, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν, αντί να μονιμοποιηθούν, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και τις πετάει στο δρόμο.

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τα αιτήματα των εργαζομένων μεταφέρθηκαν χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η ύπαρξη «ελαστικών» σχέσεων εργασίας στο προσωπικό καθαριότητας του υπουργείου Οικονομικών και μετέπειτα στην ΑΑΔΕ διαρκεί για πάνω από 15 χρόνια. Αφορά κυρίως εκείνο το μέρος του προσωπικού ΥΕ καθαριότητας ορισμένου χρόνου του υπουργείου που εργαζόταν πριν από το 2004 και των οποίων οι συμβάσεις δεν μετατράπηκαν σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004. Το καθεστώς ομηρίας διατηρήθηκε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκμεταλλεύτηκε πολλαπλώς τον αγώνα των καθαριστριών, ενώ τώρα έρχεται η ΝΔ να τους δώσει τη χαριστική βολή, με μια διαδικασία που ολοκληρώνεται έως τις 31 Μάρτη.

«Οι ανάγκες καθαριότητας στα κτίρια αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι διαχρονικά πολύ μεγάλες. Το προσωπικό καθαριότητας αποδεδειγμένα δεν επαρκεί, ενώ σε συνθήκες πανδημίας αυτές οι ανάγκες (...) απαιτούν εργασία και άλλου προσωπικού. Είναι γνωστό ότι λόγω της συνολικότερης υποστελέχωσης που υπάρχει στην ΑΑΔΕ και της απογείωσης της εντατικοποίησης της εργασίας, ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του προσωπικού ΥΕ καθαριότητας δουλεύει στις ΔΟΥ και απασχολείται επί της ουσίας σε άλλες υπηρεσίες, στην εξυπηρέτηση των πολιτών», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης και ρώτησε τον υφυπουργό να πει αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να παρατείνει την ισχύ των συμβάσεων και για πόσο χρόνο, όπως και αν θα μετατρέψει τις συμβάσεις του προσωπικού σε αορίστου χρόνου.

Προκλητική η απάντηση της κυβέρνησης

«Δεν χαϊδεύω αυτιά, δεν παρασύρομαι από τον λαϊκισμό», απάντησε ο Απ. Βεσυρόπουλος, συκοφαντώντας τα δίκαια αιτήματα των καθαριστριών, ενώ αναμάσησε το πρόσχημα ότι «οποιαδήποτε μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου θα προσέκρουε στις διατάξεις του άρθρου 103 παρ.2 του ισχύοντος Συντάγματος». Υπενθυμίζεται βέβαια πως από κοινού, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα διαφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού το άρθρο αυτό, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ και πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων για την αναθεώρηση ή κατάργησή του.

Ο υφυπουργός απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ ισχυρίστηκε πως οι 100 υπό απόλυση εργαζόμενες μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και σε ομηρία, «έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις προκηρύξεις που αφορούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού στους φορείς του δημοσίου τομέα» με αυξημένη μοριοδότηση...

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του υφυπουργού ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί την εργασιακή ζούγκλα γιατί αυτό απαιτεί «το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».

«Η ευθύνη - πρόσθεσε - για την ομηρία των εργαζομένων και την αγωνία για το αν θα έχουν δουλειά αύριο, ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις. Η επιδείνωση, όμως, της θέσης των εργαζομένων που βλέπουν να μπαίνουν στον εφιάλτη της ανεργίας, αυτές οι 100 οικογένειες, είναι τώρα δική σας ευθύνη».

Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των εργαζομένων

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, τις απολύσεις των 100 εργαζομένων στην καθαριότητα του υπουργείου, τονίζοντας ότι όχι μόνο επί χρόνια πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην καθαριότητα των κτιρίων, αλλά «ειδικά τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των εργαζομένων των υπηρεσιών σας καθώς και του κοινού από την πανδημία, ενώ οι ίδιες βρίσκονται απροστάτευτες απέναντι στην πανδημία των απολύσεων και της ανεργίας που ενορχηστρώνει το ίδιο το υπουργείο σας», το οποίο «καθημερινά επιδοτεί με εκατομμύρια μεγαλοεπιχειρήσεις και εργολάβους».

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, απαιτεί το υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του και να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ