Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Ζωτικής σημασίας» οι αντιλαϊκές ανατροπές για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Προς το τέλος της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία, όπως αυτές επαναξιολογούνται στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης και των νέων αναγκών στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Στο επίκεντρο, για μια ακόμη φορά, αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία περνούν οι διαδικασίες αναφορικά με την κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων καθώς και οι αλλαγές που προωθούνται στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με κεντρικό ζήτημα το πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων στους 4 «συστημικούς» τραπεζικούς ομίλους.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χτες στην απόφαση για μία ακόμα εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «αποτελεί σύνηθες και αναμενόμενο διαδικαστικό στάδιο (...) το οποίο χρησιμεύει στην εξασφάλιση συνεχιζόμενης στήριξης για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Γιούρογκρουπ τον Ιούνιο του 2018».

Με αφορμή τη νέα παράταση, η Κομισιόν υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της αντιλαϊκής συμφωνίας που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας».

Σε πτώση ο επιχειρηματικός τζίρος

Υποχώρηση 13,5% εμφάνισε το έτος 2020 ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας και διαμορφώθηκε στα 266 δισ., από περίπου 307 δισ. στη διάρκεια του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ των ετών 2019 και 2020 τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 53,4%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ από αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(20/10/2020)
Η αντιλαϊκή «δυναμική» προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(21/11/2019)
«Φαραωνικά» πλεονάσματα για το κεφάλαιο στις πλάτες του λαού(16/10/2019)
Στέλνει από σήμερα μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής(8/7/2019)
Επιβραδύνεται η ανάκαμψη, «ψήνονται» τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα(5/6/2019)
Σε μόνιμη «εποπτεία» οι λαϊκές ανάγκες με παρεμβάσεις στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους(16/4/2019)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org