Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία διαιώνισης των καθυστερήσεων στις συντάξεις

Τον πραγματικό χαρακτήρα της ρύθμισης που ψηφίστηκε χτες αποκάλυψε στη Βουλή το ΚΚΕ, απαιτώντας να δοθεί τώρα πραγματική λύση στο πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων

«Στάχτη στα μάτια» των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν εδώ και χρόνια να πάρουν ακόμα και αυτές τις κουτσουρεμένες συντάξεις, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης, ουσιαστικά της «εθνικής σύνταξης» με μερικά ψίχουλα που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ, και αυτά με προϋποθέσεις, αντί έστω της προσωρινής σύνταξης. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, προκλητικά χαρακτήρισε τα όσα προβλέπει η τροπολογία «πραγματική ανακούφιση» για τους συνταξιούχους, γιατί θα δίνεται η προκαταβολή δύο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ωστόσο, αν και προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, δεν έδωσε καμία απάντηση αν η κυβέρνηση έχει καθορίσει χρονικό πλαίσιο για την απονομή των οριστικών συντάξεων. Αναφέρθηκε απλά στον ...μάνατζερ που έχει προσλάβει ο ΕΦΚΑ, για να «βοηθήσει» στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εξέλιξη που ο Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» για την «είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην Ασφάλιση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε για την τροπολογία ότι «την ντροπή των εκκρεμών συντάξεων η κυβέρνηση έρχεται να την αντικαταστήσει με άλλη ντροπή, την προκαταβολή της λεγόμενης εθνικής σύνταξης», αναδεικνύοντας ότι έτσι διαιωνίζεται η αθλιότητα των εκκρεμών συντάξεων.

Αποκαλύπτοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης, σημείωσε ότι καταργεί την προηγούμενη ρύθμιση που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει και προέβλεπε «προσωρινή σύνταξη» σε ποσοστό 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης (για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες στο 70%).

«Επομένως η κυβέρνηση νομοθετεί κάτι χειρότερο από αυτό που ήδη ισχύει αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, κι έτσι «οι συνταξιούχοι θα παίρνουν ένα επίδομα χωρίς να γνωρίζουν πότε θα λάβουν την οριστική σύνταξη».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι 350.000 εκκρεμείς συντάξεις είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή», που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, σε απολύσεις συμβασιούχων με μεγάλη προϋπηρεσία και εμπειρία, έλλειψη εκπαίδευσης, απαράδεκτους όρους δουλειάς, με ελλείψεις ακόμα σε θέρμανση και καθαριότητα κ.ά.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπονται «μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία». Ουσιαστικά πρόκειται για παράταση της αναστολής και του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Οπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα και καταδικάζει τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής να ζήσουν για πάνω από ένα χρόνο με 530 ευρώ. Ακόμα και από αυτά τα μέτρα εξαιρείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, όπως εκείνοι με συμβάσεις μιας μέρας, εργαζόμενοι στα γραφεία ευρέσεως εργασίας, στα τουριστικά, σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων ή μοτοποδηλάτων κ.α. που βρίσκονται χωρίς εισόδημα. Εξαιρούνται επίσης εποχικοί, εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, ενώ νέοι ασφαλισμένοι που θα έβγαιναν για πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας, καλούνται να έχουν 80 ένσημα και όχι 50 που προβλεπόταν. Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ