Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δυναμική» επικίνδυνων διευθετήσεων και σχεδίων συνεκμετάλλευσης

Πυρετώδεις οι επαφές και διεργασίες για το Κυπριακό (φωτ. αρχείου)
Πυρετώδεις οι επαφές και διεργασίες για το Κυπριακό (φωτ. αρχείου)
Εντείνονται οι διεργασίες για τους όρους μιας πιθανής «λύσης» του Κυπριακού, ενόψει και της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης που θα οργανώσει ο ΟΗΕ, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικά μετατίθεται για τον Απρίλη.

Στις αρχές Μάρτη φτάνει στη Λευκωσία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, του οποίου το ταξίδι ήταν αρχικά προγραμματισμένο για αύριο Παρασκευή. Αυτήν τη φορά αναμένεται να συναντηθεί και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Ενδεικτικές των διεργασιών είναι και οι απανωτές συναντήσεις με πρέσβεις που προχωρούν αυτές τις μέρες στη Λευκωσία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης προχτές συνάντησε την πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την οποία συζήτησε όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και «την ανάγκη διατήρησης ισχυρής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις», όπως και «θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή συνεργασία, στη βάση της θετικής ατζέντας».

Στο μεταξύ, η νέα πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, κατά την παράδοση των διαπιστευτηρίων της στον Κύπριο Πρόεδρο, αναφερόμενη στις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι «η Γαλλία θα σταθεί, όπως πάντα έκανε, στο πλάι των Κύπριων φίλων μας για διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας». Ισχυρίστηκε με τη σειρά της ότι προκειμένου να υπάρχουν προοπτικές για επιτυχία, «οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται ισχυρή πολιτική βούληση καθώς και συμβιβασμό μεταξύ των μερών», προσθέτοντας πως «μια διαρκής και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού αποτελεί εγγύηση ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για την Κύπρο, την Ευρώπη και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Συναντήσεις με πρέσβεις συνεχίζει και ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, που χτες υποδέχτηκε τους πρέσβεις της Ελλάδας Θεοχάρη Λαλάκο και της Κίνας Λιου Γιαντάο. Σε δηλώσεις του ο Νοεφύτου αναφέρθηκε «στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας» που προτάσσει ο ΔΗΣΥ, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε πρόβλημα ως Δημοκρατικός Συναγερμός να δεχτούμε την πολιτική ισότητα προς τους Τουρκοκυπρίους, στις περιορισμένες εξουσίες όπως έχουν περιγραφεί από εμάς σε περίπτωση μιας αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, δεδομένου ότι θα διασφαλίσουμε την κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, και οι εδαφικές αναπροσαρμογές θα συμπεριλαμβάνουν τη Μόρφου αλλά και την Αμμόχωστο».

Ζυγίζουν τη «συνολική συμπεριφορά» της Τουρκίας στο παζάρι

Στο μεταξύ, με αφορμή τη νέα Navtex της Τουρκίας για έρευνες του πλοίου «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τόνισε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται σαν απρόβλεπτος γείτονας». «Αν επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, θα πρέπει να αφήσει τη ρητορική της έντασης και να απέχει από ενέργειες που δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και στις σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσε. Καλλιεργώντας δε εφησυχασμό στο λαό, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τα οποία είπε ότι αναφέρονται στην ανάγκη διαρκούς αποκλιμάκωσης και αποφυγής μονομερών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα, με φόντο τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών αλλά και τη Σύνοδο για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας το επόμενο διάστημα, σε άλλη συνέντευξή του νωρίτερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η έκδοση και η εκτέλεση μιας Navtex είναι δύο διαφορετικά πράγματα και χρήζει και ανάλογης απάντησης, εάν τελικά πραγματοποιηθεί. Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που εκτιμάται. Και δεν εκτιμάται μόνο από την Ελλάδα, εκτιμάται από όλο τον διεθνή παράγοντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ