Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν απολύσεις και εργοδοτική αυθαιρεσία

Την αυθαιρεσία της εργοδοσίας σε επιχειρήσεις του κλάδου καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, παρεμβαίνοντας σε επιχειρήσεις, όπως του ομίλου «Σμυρνιωτάκη» και την «Veridos - Ματσούκης». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι της πρώτης επιχείρησης καλούνται το τελευταίο διάστημα να δουλεύουν «12ωρα και Σάββατα», ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για τις θέσεις εργασίας τους, καθώς από την αρχή του χρόνου «έχουν απολυθεί 6 συνάδελφοι». Μάλιστα, πολλοί άλλοι εργαζόμενοι μετακινούνται με «συμφωνητικά» από τη μια εταιρεία του ομίλου στην άλλη. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους σε σύσκεψη για να οργανώσουν την απάντησή τους.

Με αφορμή τον τραυματισμό δύο εργαζομένων, στις 11 και 12 Φλεβάρη, στη δεύτερη επιχείρηση, το Συνδικάτο σημειώνει την εντατικοποίηση συνολικά στις επιχειρήσεις του κλάδου που χτυπάει «κόκκινο», με την πίεση προς τους εργαζόμενους «να βγάλουν περισσότερη παραγωγή σε λιγότερο χρόνο» να αυξάνεται. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν από τις ελλείψεις στη συντήρηση μηχανών λόγω της υποστελέχωσης, από τις εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, την εργολαβική εργασία κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, «παλιοί», «νέοι», «μόνιμοι», «συμβασιούχοι» εργάζονται χωρίς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας, αναφέρει το Συνδικάτο. Καταγγέλλει τέλος πως ενώ έχει ζητήσει από τις αρχές Φλεβάρη συνάντηση, η εργοδοσία αποφεύγει κάθε συζήτηση με τους εκπροσώπους του, τόσο για τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όσο και την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης.

Την απόλυση εργαζόμενου που διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών, από την εταιρεία «ΜΕΒΓΑΛ», καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος, που είναι μέλος του Σωματείου, βρέθηκε στο στόχαστρο «όταν μαζί με άλλους συναδέλφους του ζήτησαν να σταματήσουν να δουλεύουν απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες». Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει δεχθεί το Συνδικάτο, η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους «πολύ συχνά να δουλεύουν πέραν του ωραρίου χωρίς να πληρώνονται», οι παραπάνω ώρες δουλειάς «δεν δηλώνονται στον ΕΦΚΑ». Επίσης, «δεν παίρνονται επαρκή μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από το κρύο των ψυγείων, ενώ πολλές φορές υποχρεώνει να μπαίνει δεύτερο άτομο στο φορτηγό που φεύγει για δρομολόγιο, αντίθετα με τις οδηγίες» για την προστασία από την πανδημία. Το Συνδικάτο διεκδικεί να παρθεί πίσω η άδικη και εκδικητική απόλυση, να τηρούνται τα ωράρια και να πληρώνονται οι υπερωρίες, καθώς και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει τις απολύσεις από γνωστό ξενοδοχείο, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Σωματείου Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και λοιπού προσωπικού κουζίνας. Σημειώνει πως ήδη έχουν γίνει δύο απολύσεις μελών του ΔΣ, παρά το μικρό διάστημα ύπαρξης του Συνδικάτου. Απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τη διασφάλιση του δικαιώματος της επαναπρόσληψης όλων των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ