Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Με αιχμή» τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ η «εμβάθυνση» της εμπλοκής

Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ θα γίνει πιο ισχυρή και πρόθεση του Προέδρου Μπάιντεν είναι να εμβαθύνει τη στρατηγική αυτή σχέση, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, σε παρέμβασή του χτες στο πλαίσιο του συνεδρίου Energy Dialogues.

Ο Πάιατ σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για τη λεγόμενη ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια ενεργειακής προμήθειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έννοιες πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο στόχος των Αμερικανών να μειώσουν τις ρωσικές εξαγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι έργα όπως ο αγωγός TAP, o IGB, ο σταθμός FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός Ελλάδας - Β. Μακεδονίας αποτελούν σημαντικά έργα υποδομής που μειώνουν, ακριβώς, την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές αερίου. Στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν όρια, η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί ως ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε, άλλωστε, ότι υπάρχει απτό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Quantum Energy», η «Fortress», η «Everesco» και η GE για είσοδο στην ελληνική αγορά. Εφερε ως παράδειγμα την «επένδυση» της «Quantum» για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 400MW στη Β. Ελλάδα, που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών είναι δυναμικό και εξελίσσεται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχει και πεδίο συνεργασίας σε τεχνολογικό επίπεδο μεταξύ ινστιτούτων των δύο χωρών. Επίσης, ενδιαφέρον διέγνωσε όχι μόνο για αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλά και για νέες τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα δίκτυα» και η αποθήκευση Ενέργειας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά Ενέργειας», είπε, σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Εστίασε εξάλλου στις εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως εισαγωγέα Ενέργειας. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης και είναι σημαντικό ότι δεν θα είναι μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και το LNG, που θα εισάγεται και θα μεταφέρεται με νέες υποδομές όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε ο Πάιατ.

Τέλος, για την ευρωατλαντικής κοπής συνεργασία στην Ανατ. Μεσόγειο, υπογράμμισε την «αμερικανική δέσμευση» στη συνεργασία 3 συν 1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ) και την υποστήριξη σε σχήματα όπως το East Med Gas Forum. «Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανοιχτή αρχιτεκτονική των συνεργασιών αυτών στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναμένουμε οι διαδικασίες αυτές να αποτελέσουν γέφυρα συνεργασίας. Θα δημιουργηθούν οικονομικές ευκαιρίες και ελπίζω να κρατηθεί ανοιχτή η πόρτα για την Τουρκία», πρόσθεσε, σε άλλο ένα μήνυμα ότι τα τέτοια πολυδιαφημισμένα σχήματα όχι μόνο δεν κατοχυρώνουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά τα υπονομεύουν αφού προωθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης και «κουμπώνουν» πάνω στις αμερικανοΝΑΤΟικές προσπάθειες να κρατήσουν την Τουρκία αγκιστρωμένη στη Δύση, εξασφαλίζοντάς της μια σειρά ανταλλάγματα.

Τέλος, για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, ο Πάιατ ανέφερε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, σημείωσε πάντως ότι υπάρχει ακόμη το σοκ των επιπτώσεων από την πανδημία. Καθώς θα βγαίνουμε από την κρίση οι εταιρείες θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους, σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ