Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Να εξασφαλιστεί ο δωρεάν και ασφαλής εμβολιασμός

Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για τη γενναία στήριξη των δημόσιων συστημάτων Υγείας και για να ανοίξει ο δρόμος ώστε η Υγεία να μην είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία τοποθετείται με ευθύνη στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των λαών ως ένα από τα βασικά και αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα εμβόλια πρέπει να είναι ασφαλή και δωρεάν.

Καταρρίπτουμε τις διάφορες ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές θεωρίες κατά των εμβολίων και θεωρούμε πως ο εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού για να προστατέψει την υγεία του, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων. Η επιστημονική αναγκαιότητα του εμβολίου για την αντιμετώπιση του Covid-19, όπως και άλλων ασθενειών, δεν αναιρείται επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες δρουν με βάση την ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς. Η πάλη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα εκτιμάμε πως το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους και των μονοπωλιακών ανταγωνισμών, που καθυστέρησε την πιο έγκαιρη εμφάνιση των απαραίτητων εμβολίων, τώρα θέτει εμπόδια στην εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού αποτελεσματικών - ασφαλών εμβολίων για όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, την ώρα μάλιστα που αναπτύσσονται νέες μεταλλάξεις του ιού.

Κι αυτό συμβαίνει όταν οι φαρμακοβιομηχανίες επιδοτήθηκαν αδρά για την έρευνα, την παρασκευή και εξασφαλίστηκαν με την προαγορά ως τη διάθεση του εμβολίου. Και ενώ έκρυψαν η μία από την άλλη τα ερευνητικά αποτελέσματα, εμποδίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία, που αποδείχθηκε ασύμβατη με τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, και ακόμα και τώρα κρύβουν προκλητικά τις χρυσοφόρες για τα συμφέροντά τους συμβάσεις με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Η ουσία όλων των παραπάνω είναι πως η ΕΕ, όπως συνολικά οι αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης Υγείας ως εμπορεύματος, αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως μία ακόμα πηγή κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΕΚΠ απαιτεί από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από την ΕΕ με τα μεγάλα μονοπώλια που κατασκευάζουν και προμηθεύουν τα εμβόλια, ενώ πρέπει να παρέχονται στο λαό όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και κάθε πρόσφορη φαρμακευτική θεραπεία. Επιπλέον, προκαλεί ερωτήματα το γιατί δεν προωθείται το ζήτημα των θεραπειών και φαρμάκων που φαίνεται να συμβάλλουν ενάντια στον ιό.

Σε αυτήν τη φάση της πανδημίας οι αστικές κυβερνήσεις, που εδώ και χρόνια στηρίζουν την εμπορευματοποίηση και τη συρρίκνωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, επιδιώκουν να παρουσιάσουν ως «αντίδοτο» της κατάστασης την έναρξη του εμβολιασμού.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η έναρξη των εμβολιασμών, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με μεγάλες καθυστερήσεις, αποδεικνύεται και στην πράξη ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισοσκελίσει τις τεράστιες ελλείψεις των εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας, που έχουν εξαντληθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με βαριές συνέπειες για όσους ασθενείς από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα υποφέρουν από άλλες ασθένειες.

Η ΕΚΠ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τους λαούς των λιγότερο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση στο ζήτημα του εμβολιασμού. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνη έχει ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, οι αστικές τάξεις και οι εκπρόσωποί τους, τόσο στις ισχυρότερες όσο και στις πιο αδύναμες καπιταλιστικές χώρες. Κοινός είναι ο αντίπαλος των λαών. Δεν μπορεί το εμβόλιο να αξιοποιείται από διάφορες πλευρές για τη λεγόμενη «ιατρική διπλωματία», δηλαδή για την προώθηση μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, με το πρόσχημα της παροχής δωρεάν ή φθηνών εμβολίων στις λιγότερο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες από την ΕΕ ή από άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ανάμεσά τους διεξάγεται σφοδρός ανταγωνισμός σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία και πληρώνουν με βαριές συνέπειες οι λαοί.

Η ΕΚΠ στηρίζει την πάλη των λαών και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών για δωρεάν, τακτικά τεστ, προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Καλεί τους λαούς να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να διαμορφωθούν οι συνθήκες και να ανοίξει ο δρόμος ώστε η Υγεία, το Φάρμακο, το εμβόλιο να μην είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό. Κι αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με το λαό να γίνεται ο ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, απαλλαγμένος από καπιταλιστικό κέρδος, ανταγωνισμούς και εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org