Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εδωσε στίγμα

Σαφείς τις προθέσεις του έκανε ο Τζ. Μπάιντεν από την πρώτη κιόλας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας, στον οποίο εξέφρασε τις «ανησυχίες» του για τις «άδικες και εξαναγκαστικές πρακτικές» του Πεκίνου στο πεδίο της οικονομίας, για την «καταστολή στο Χονγκ Κονγκ», για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ, και την ολοένα «πιο επιθετική στάση» της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την επόμενη κιόλας μέρα ανακοινώθηκε η συγκρότηση στο Πεντάγωνο μιας «ομάδας εργασίας» που θα επεξεργαστεί τη στρατηγική απέναντι στην Κίνα και την «απαραίτητη στρατιωτική στάση» στον Ειρηνικό για να αντιμετωπιστεί η κινεζική κυριαρχία και να αναπτυχθεί παραπέρα η συνεργασία των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην περιοχή. Είναι φανερό ότι οι κινήσεις αυτές των Αμερικανών ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ανταγωνισμού με την Κίνα που απειλεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, βάζοντας την αστική τάξη των ΗΠΑ μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις για το πώς θα μπορέσει να τη διατηρήσει. Αυτό είναι, άλλωστε, και το υπόβαθρο της βαθιάς ενδοαστικής διαίρεσης στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως όλα δείχνουν, να διατηρεί αμείωτη την ένταση, οικονομικά και στρατιωτικά, απέναντι στις ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε έκθεσή της, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας χαρακτήριζε την Κίνα «τον κορυφαίο στρατηγικό ανταγωνιστή», δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, βάζοντας σε νέους κινδύνους τους λαούς.

Το τελευταίο...

«Εχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας», «είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία», «κερδίζουμε τον πόλεμο», «το Πάσχα θα κάνουμε Ανάσταση», είναι μερικά απ' όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες από τον πρωθυπουργό και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Το γεγονός ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών συμπίπτει με την ανακοίνωση του νέου lockdown δεν είναι καθόλου τυχαίο. Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που η κυβέρνηση βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ». Τα ίδια έλεγε και πέρυσι την άνοιξη, εν αναμονή της έναρξης του Τουρισμού, που τελικά συντέλεσε καθοριστικά στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων, καθώς έγινε χωρίς τα αναγκαία μέτρα. Τα ίδια έλεγε και τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν με πάταγο.

Γενναιοδωρία

Το ...κουστούμι του νέου lockdown διαφημίζουν από προχτές τα κυβερνητικά στελέχη και τα αστικά ΜΜΕ, λέγοντας ξανά και ξανά ότι οι νέοι περιορισμοί «κοστίζουν 3 δισ. ευρώ». Παρουσιάζουν σχεδόν ως «χάρη» και «μεγαλοψυχία» της κυβέρνησης προς τον λαό το γεγονός ότι παίρνει τη «γενναία» απόφαση για ένα ακόμα lockdown, παρά το «κόστος», το οποίο τάχα δεν υπολογίζει μπροστά στην προστασία της υγείας. Μα ακριβώς επειδή κινείται με μόνο κριτήριο το «κόστος - όφελος» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, σταθμίζοντας οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες για να διαμορφώσει κάθε φορά το «μείγμα» διαχείρισης της πανδημίας, καταφεύγει σε περιορισμούς, κλεισίματα, πρόστιμα κ.λπ. Ακριβώς επειδή θεωρεί «κόστος» την ουσιαστική προστασία του λαού σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, Πρόληψης κ.ο.κ. καταφεύγει, όπως και όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, σε τέτοια μέτρα. Οπότε, πάει πολύ να διαφημίζεται κι από πάνω ως «γενναιόδωρη». Η πείρα των εργαζομένων εδώ κι ένα χρόνο είναι πολύ μεγάλη πλέον και δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιες λαθροχειρίες...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org