Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης σε κλάδους, συντονισμένος αγωνιστικός βηματισμός

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα
Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Κέρκυρα
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, δίνοντας συνέχεια στη δράση τους για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δυναμώνοντας τον κοινό τους αγωνιστικό βηματισμό απέναντι στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.

Στη διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι πρωτοβουλίες που οργανώνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς, η διαμόρφωση απεργιακού κλίματος ενάντια στο νομοσχέδιο και τις νέες βάρβαρες ανατροπές που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά, η κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί για αύριο Τετάρτη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την Παιδεία, καθώς και η οργάνωση συγκεντρώσεων στις 18 Μάρτη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς που απειλούν τις λαϊκές οικογένειες.

Βδομάδα δράσης από σωματεία σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε βδομάδα δράσης, με κινητοποιήσεις σε υπουργεία, στον ΟΑΕΔ, σε Περιφέρειες, εργοδοτικές ενώσεις και επιχειρήσεις, βρίσκονται δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, καλεί σε κινητοποίηση την Παρασκευή 12/2, στις 12 μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Από την περιοδεία στο πρακτορείο «Αργος»
Από την περιοδεία στο πρακτορείο «Αργος»
Στην Κέρκυρα, το κλαδικό Συνδικάτο και επιχειρησιακά σωματεία έκαναν χτες κινητοποίηση, παρά τη βροχή και τις κακές καιρικές συνθήκες, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους. Οπως αποφάσισαν, την Παρασκευή 12/2 θα βρεθούν και πάλι στο δρόμο, σε νέα, ακόμα πιο μαζική παρέμβαση.

Στη Ρόδο, τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare», «Miramare» και «Sheraton» και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό έκαναν χτες κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ, ενώ την Παρασκευή 12/2, στις 12 μ., θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στην Ενωση Ξενοδόχων, διεκδικώντας δουλειά για όλους, χωρίς απολύσεις, μειώσεις μισθών και βλαπτικές μεταβολές στα δικαιώματά τους. Στη χτεσινή πρωτοβουλία συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος, στην οποία επέδωσε αναλυτικό υπόμνημα. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, που παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με γραφειοκρατικά προσχήματα αφήνει χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους χωρίς εισόδημα ή αρκείται σε εξαγγελίες για ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες επιβίωσης. Απαίτησαν επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, για όσο διάστημα διαρκεί η περίοδος της ανεργίας.

Περιοδείες σε Τύπο - Χαρτί

Περιοδεία στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου διανομής Τύπου «Αργος» έκανε χτες η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, στο πλαίσιο της απόφασής της για βδομάδα δράσης στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρέθηκαν η αντιλαϊκή πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από κυβέρνηση και εργοδοσία, η ανάγκη να προετοιμαστεί απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα, η διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συγκεντρώσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε ναυπηγεία

Σε συγκέντρωση εργαζομένων στον νέο Μώλο Δραπετσώνας προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή το παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες συζήτησης με τους εργαζόμενους. Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μπουν στη μάχη για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στη Ναυπηγοεπισκευή απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου, Ακης Αντωνίου, υπενθυμίζοντας την παρακαταθήκη των πολύμηνων κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην υπογραφή της Σύμβασης το 2017. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μάχη για τη Σύμβαση δεν είναι αποκομμένη από μια σειρά μέτωπα αγώνα που είναι ανοιχτά, όπως της διεκδίκησης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και της διενέργειας ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Δίπλα στα παραπάνω, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση όταν η κυβέρνηση φέρει το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο, αλλά και να βρεθούν στο πλευρό των φοιτητών που κινητοποιούνται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια.

Το κοινό κάλεσμα σωματείων της Αττικής σε οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετέφερε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με εξόρμηση το πρωί της Παρασκευής.

Σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΒΑ (πρώην ΓΙΟΥΛΑ) το παράρτημα Αθήνας του Συνδικάτου Μετάλλου. Οπως υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή του, η εταιρεία έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε «απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, αντικατάσταση μόνιμων εργαζομένων με συμβασιούχους μέσω εργολάβων, με σημαντικά μικρότερες αποδοχές και χωρίς σταθερή σχέση εργασίας». Σήμερα έχει θέσει σε καθεστώς αναστολής μέρος των εργαζομένων, ενώ σχεδιάζει απολύσεις, θέτοντας πρώτους στο στόχαστρο τους εργολαβικούς εργαζόμενους. «Να σταματήσει τώρα το σύγχρονο "δουλεμπόριο" με τους εργολαβικούς εργαζόμενους, να μην γίνει καμία απόλυση», απαιτεί το Συνδικάτο και διεκδικεί όλοι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν σύμβαση με την εταιρεία.

Διαμαρτυρία στο ΚΕΠΕΚ Πειραιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας (πρώην ΚΕΠΕΚ) Πειραιά διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αιχμή τα αιτήματα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τη στελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τη διενέργεια ελέγχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ