Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΕ
Ανεπαρκή τα μέτρα, πραγματική ανακούφιση η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σχετικά με τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των βιοπαλαιστών ΕΒΕ, που στενάζουν από τα χρέη και τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Στην πραγματικότητα αποτελούν παράταση προηγούμενων παρεμβάσεων, που όπως αποδείχθηκε όμως δεν μπόρεσαν να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Τα χειρότερα μάλιστα είναι μπροστά, καθώς όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας«οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Συνεπώς, απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και διορατικότητα (...) οι αποφάσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων προσέθεσαν μηνιαίως περίπου 750 εκατ. ευρώ δημοσιονομικό κόστος».

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • Παράταση της κρατικής επιδότησης για τα ενοίκια επαγγελματικών ακινήτων και για τον μήνα Μάρτη. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, ενώ οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.
  • Η συνολική «ένεση ρευστότητας» προς τις επιχειρήσεις, μέσω της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
  • Ως προσωρινό μέτρο, διατηρείται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις μέχρι 30/9/2021, ενώ παρατείνεται και η μείωση του ΦΠΑ στο «τουριστικό πακέτο» μέχρι 31/12/2021.
ΚΚΕ: Γνωστά και ανεπαρκή μέτρα

Σε σχόλιό του για τις σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα ήδη γνωστά - και κυρίως ανεπαρκή - μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν αντισταθμίζουν στο ελάχιστο την απώλεια εισοδημάτων και τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις εγκληματικές επιλογές της κατά τη διαχείριση της πανδημίας.

Αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα των μαζικών φορέων των επαγγελματιών, στο όνομα των "αντοχών" της οικονομίας, την ίδια στιγμή που μοιράζει δισεκατομμύρια σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους.

Πραγματική ανακούφιση αποτελεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για γενναία διαγραφή χρεών, για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών μέσω παροχής μηνιαίου επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ, για μείωση της φορολογίας μέσω κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και καθιέρωσης αφορολόγητου ορίου ύψους 12.000 ευρώ.

Είναι ώρα η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα μαζί με τους μισθωτούς και τη μικρομεσαία αγροτιά, να δυναμώσει η διεκδίκηση για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ