Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Καμία δέσμευση για επίλυση των αιτημάτων των εργαζομένων στους δήμους

Σε συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών χτες και με τον περιφερειάρχη Αττικής την προηγούμενη βδομάδα προχώρησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Ως προς τα ζητήματα που έθεσε στη συνάντηση με τον υπουργό, η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι ο υπουργός δήλωσε άγνοια για το πώς οι «αναπτυξιακές επιχειρήσεις» χρησιμοποιούνται προκειμένου να εντείνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Δεν δεσμεύτηκε ούτε για την ανανέωση των προγραμμάτων και των εργαζομένων που δουλεύουν μέσα από το ΕΣΠΑ, επικαλούμενος ξανά άγνοια, αλλά και επαναλαμβάνοντας - κατά τα γνωστά - ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Για τις σχολικές καθαρίστριες, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σε λίγους μήνες, δήλωσε αόριστα ότι θα το εξετάσει. Απάντησε αρνητικά στο αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς. Ανέφερε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τις αλλαγές στις μορφές εργασίας που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία. Ζήτησε χρόνο για να δει τη νομοθεσία ως προς τα εργατικά ατυχήματα και την έλλειψη μέσων και μέτρων. Για τα ΒΑΕ, το μόνο που αποδέχτηκε είναι ότι δεν μπορεί να πηγαίνει το θέμα από παράταση σε παράταση. Δεσμεύτηκε μόνο για την παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (και άρα αναβολή των εκλογών) μέχρι τις 30/6, όπως δηλαδή ισχύει και για τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων.

Στο μεταξύ, η ΔΑΣ επισημαίνει πως «σε μια φάση που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει συνδικαλιστικό νόμο, προφασιζόμενη παθογένειες του συνδικαλισμού, οι παρατάξεις "Συνδικαλιστική Ανατροπή" και ΔΑΚΕ επέλεξαν να εμφανίσουν ως παθογένεια τη δυνατότητα προσχώρησης στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΠΟΕ ΟΤΑ» σωματείων που ανήκουν σε άλλες Ομοσπονδίες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα σωματεία σχολικών καθαριστριών.

Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, η ΔΑΣ επεσήμανε τον διαχρονικό σχεδιασμό των κυβερνήσεων για πλήρη ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ, την κεντρική επιλογή υποβάθμισης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ ως όχημα για την πλήρη παράδοση όλου του κύκλου εργασιών των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Η πολιτική αυτή, τόνισε, «είναι όχι μόνο αντεργατική αλλά και αντιπεριβαλλοντική, καθώς το κύριο μοντέλο διαχείρισης που επιλέγεται είναι η καύση».

«Από ό,τι διαφάνηκε», τονίζει η ΔΑΣ, «οι επιλογές κυβέρνησης και περιφερειακής διοίκησης έχουν γίνει. Η άλωση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ο στόχος. Τα σωματεία στους ΟΤΑ της Αττικής πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν, αξιοποιώντας την πείρα τους αλλά και το υλικό από την ημερίδα της ΔΑΣ ΟΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ