Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Δυναμώνουν τη δράση τους σε τροχιά απεργιακής ετοιμότητας

Από χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση σε εργοτάξιο στην Αττική
Από χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση σε εργοτάξιο στην Αττική
Με συνελεύσεις, εξορμήσεις και συσκέψεις, κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα ενισχύουν την πολύμορφη αγωνιστική δράση τους, σε ετοιμότητα να απαντήσουν και με απεργία στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας και στις νέες βάρβαρες ανατροπές που βρίσκονται στα σκαριά.

Την ίδια στιγμή που οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, που η επίθεση στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων δυναμώνει, που η κατοικία του λαού βγαίνει «στο σφυρί», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι νομοσχέδια που φέρνουν επιπλέον ανατροπές στα Εργασιακά, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της «ευελιξίας» και της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, καθώς και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, συνδικαλιστικές οργανώσεις σημαίνουν συναγερμό, παίρνοντας αποφάσεις για 24ωρη απεργία - απάντηση στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφήνει το αντιλαϊκό της αποτύπωμα σε κάθε πλευρά και πτυχή της ζωής τους. Σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) και Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Επίσης το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, ύστερα από πρόταση της ΔΑΣ, και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Κινητοποιήσεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό τη Δευτέρα

Σε νέες κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 2/11 προχωρούν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος, για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ προετοιμάζει την κινητοποίηση με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Σε κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, καλεί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, οργανώνει συσκέψεις σε όλο το νησί. Σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στις 5 μ.μ. στο Γυμνάσιο Λευκίμμης, ενώ συσκέψεις έχουν ήδη γίνει στον Υψο, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιναράδων και στον Αγιο Ματθαίο.

Επίσης, στη Ρόδο η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του κλάδου και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare - Paradise Village», «Miramare» και «Sheraton» καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων. Τα τρία σωματεία και η Επιτροπή Αγώνα οργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα σύσκεψη, ενώ βρίσκονται σε θέση μάχης για την επιβίωση των εργαζομένων το χειμώνα αλλά και για το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη, το οποίο κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να «ξηλώσουν». Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, εργαζόμενοι που απελπίστηκαν να περιμένουν μάταια τη ρύθμιση που θα τους εντάξει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, τον Οκτώβρη στράφηκαν στον ΟΑΕΔ προκειμένου να κάνουν αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας. Εκεί όμως ενημερώθηκαν ότι τα ένσημά τους για την περίοδο της αναστολής «δεν φαίνονται ακόμα» και βρίσκονται στο ...περίμενε για να μάθουν πότε θα τους χορηγηθεί το επίδομα, το οποίο δικαιούνται μόλις για τρεις μήνες το χρόνο.

Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια

Σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ten Brinke», επί της οδού Πειραιώς και λεωφ. Κηφισού, προχώρησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να θέσει εμπόδια, η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική. Στη συζήτηση τέθηκε η ανάγκη να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση η πάλη για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο αγώνας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων των παιδιών τους. Το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας με τη συμμετοχή τους στην απεργία που προετοιμάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις συνεχίζονται αύριο Πέμπτη (12 μ. έως 1 μ.μ.) στο εργοτάξιο της εταιρείας ΕΛΠΕΝ στο Πικέρμι και την Παρασκευή 30/10 (12.30 μ.μ. έως 1.30 μ.μ.) στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

Συγκεντρώσεις εργαζομένων στη «New SIA Greece»

Συγκεντρώσεις και συζήτηση με τους εργαζόμενους οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «New SIA Greece» (πρώην «First Data»).

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε την περασμένη Δευτέρα, στο κτίριο της εταιρείας στο Κρυονέρι, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες ακολουθούν αύριο, στις εγκαταστάσεις στον Αγιο Στέφανο, και στις 30/10, στο κτίριο στη Σπύρου Πάτση στην Αθήνα.

Στην προχτεσινή συγκέντρωση έγινε συζήτηση για τα αντεργατικά σχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ από τη μεριά των εργαζομένων εκφράστηκε η ανησυχία για τις αλλαγές που έρχονται στο ωράριο εργασίας. Επίσης αποδοκιμάστηκε η άρνηση της εργοδοσίας να συναντηθεί με το Σωματείο με θέμα μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων: Με το κλείσιμο του κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με το «κόψιμο» λεωφορείων που μετέφεραν το προσωπικό στις άλλες εγκαταστάσεις, μετακυλίοντας το κόστος μετακίνησης στους εργαζόμενους, καθώς και με την άρνηση της εργοδοσίας να δώσει τις ετήσιες αυξήσεις.

«Δεν θα πληρώσουμε ξανά» η απάντηση και στις απολύσεις

Τις απολύσεις εργαζομένων από τα κεντρικά γραφεία, τα τμήματα οικονομικής διεύθυνσης και το διοικητικό προσωπικό της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στις πρώτες απολύσεις και σχεδιάζει περισσότερες «στο όνομα της αυτοματοποίησης διαδικασιών και περαιτέρω αξιοποίησης της τεχνολογίας». Οπως εξηγούν τα δύο σωματεία, η εργοδοσία παραχωρεί μια σειρά από δραστηριότητες σε άλλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» στους απολυμένους, ισχυριζόμενη πως θα τους δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν σε άλλο αντικείμενο στα καταστήματα.

«Επιχειρούν για ακόμα μια φορά να φορτώσουν στις πλάτες μας τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης!», τονίζουν τα σωματεία. Καλούν τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να υπογράψουν καμία απόλυση, να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. «Από "ήρωες", που προκλητικά μας έλεγαν για να τους εξασφαλίσουμε ασύλληπτα κέρδη, γινόμαστε πρωταγωνιστές για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας! Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!», καταλήγουν.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 31/10, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1/11, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

-- ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τα Διοικητικά Συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων και τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε σύσκεψη την Τετάρτη 4/11, στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132, 2ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 8/11, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, Αθήνα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ