Τετάρτη 21 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο δρόμο του αγώνα συνεχίζουν εργαζόμενοι και σωματεία

Με σύνθημα «Ολοι στη δουλειά με όλα μας τα δικαιώματα» διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο βρέθηκαν για μια ακόμα φορά, χτες, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό μαζί με τα σωματεία τους, διαδηλώνοντας το αίτημά τους να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους. Οι χτεσινές κινητοποιήσεις στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας δίνουν τη σκυτάλη στην προετοιμασία της απεργίας για την Εργατική Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη, για την οποία ήδη δεκάδες σωματεία του κλάδου έχουν πάρει αποφάσεις.

Στην Αθήνα, τα σωματεία έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ η κινητοποίηση συνεχίστηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το οποίο είχε προκηρύξει και στάση εργασίας, και επιχειρησιακά σωματεία αποτύπωσαν στα πανό τους τα αιτήματά τους και παράλληλα κατήγγειλαν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης για το «ξήλωμα» του 8ωρου και τη νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας. «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις εστίασης τα Σωματεία Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, Τουριστικών Συνοδών και η Ομάδα Δράσης Διπλωματούχων Ξεναγών.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε με τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Στη συγκέντρωση έδωσε επίσης το «παρών» αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Κακόπιστοι» οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την κυβέρνηση!

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εργασίας, στον οποίο έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων ζήτησαν: Να κηρυχθούν οι ΣΣΕ σε επισιτισμό και ξενοδοχεία ως γενικώς υποχρεωτικές. Να απαγορευτούν οι απολύσεις εργαζομένων που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Στήριξη σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά. Μέτρα και ρυθμίσεις για χρέη και οφειλές που πνίγουν τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μείνει πάνω από έναν χρόνο χωρίς μισθό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ...δεν γίνεται να απαγορευτούν οι απολύσεις, επιβεβαιώνοντας πως η εργοδοσία έχει το ελεύθερο να περάσει από κόσκινο τους εργαζόμενους, ενώ χαρακτήρισε «κακόπιστο» τον εκπρόσωπο των εργαζομένων επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση!

«Με ελεύθερες τις απολύσεις, χωρίς διασφάλιση της επαναπρόσληψης, με αβεβαιότητα για εφαρμογή ακόμη και αυτών των ανεπαρκών μέτρων που στήριξαν για ελάχιστο χρόνο το εισόδημά μας μέχρι σήμερα και κυρίως με το νέο νόμο που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, θα ανοίξουν εργοδότες και κυβέρνηση τον τουρισμό για το 2021», σχολιάζει το κλαδικό Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. «Με την πανδημία να θερίζει, με τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να έχουν εξαντλήσει προ πολλού τις αντοχές τους, με τον εμβολιασμό να κοντράρει στους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών θα ανοίξουν μεταφορές και ξενοδοχεία, δίχως ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών», προσθέτει.

Επόμενος σταθμός του αγώνα η απεργία στις 6 Μάη

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γιώργος Μυλωνάς. Δίπλα στη στήριξη των αιτημάτων του κλάδου, μετέφερε το κάλεσμα για απάντηση στο αντεργατικό τερατούργημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την απεργία για την Πρωτομαγιά, στις 6 Μάη.

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα που δεν ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο αλλά εντάθηκε με αφορμή την πανδημία, μίλησε ο Τάκης Κούκος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ).

Τους αγώνες που έχουν δοθεί τον τελευταίο χρόνο για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπενθύμισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της Ομοσπονδίας. «Η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της. Αυτές που έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, και σε εποχές κρίσης και σε εποχές ανάκαμψης, ανοίγοντας διάπλατα τα κρατικά ταμεία από τα χρήματα του σκληρά φορολογούμενου λαού για να στηρίξουν τις επενδυτικές επιλογές των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των μεγάλων αλυσίδων στην εστίαση», επισήμανε. Την ίδια στιγμή, τσακίζει το εισόδημα και τα δικαιώματα, εκθέτει την υγεία των εργαζομένων στην πανδημία, για να μη θίξει «τα ιερά και τα όσια» των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ βρίσκει στην πανδημία «την ευκαιρία να ενισχύσει την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».

Σήμερα, μπροστά στο άνοιγμα του Τουρισμού, η επίθεση της εργοδοσίας συνεχίζεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. «Το σύνθημά μας λέει "όλοι στη δουλειά" και εμείς αυτό έχουμε χρέος να παλέψουμε», ξεκαθάρισε ο Ν. Παπαγεωργίου. Εστίασε ακόμα στα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επιβολή 10ωρης δουλειάς, την αύξηση των υπερωριών και τις επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους ενός κλάδου όπου ήδη επικρατούν οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τα σωματεία να σημάνουν «συναγερμό» και να δώσουν την πρώτη τους απάντηση με την απεργία στις 6 Μάη, τιμώντας παράλληλα την Εργατική Πρωτομαγιά και όσα συμβολίζει. «Να είναι αυτή η Εργατική Πρωτομαγιά αντάξια των αγώνων που δόθηκαν αλλά και αντίστοιχη της επίθεσης που δεχόμαστε στα δικά μας ιερά και όσια: Τον σταθερό χρόνο εργασίας που είναι η βάση για τον μισθό μας, τη σύνταξή μας, για τον ελεύθερο χρόνο μας, την ξεκούρασή μας», τόνισε.

Στα «πρωτόκολλα» που είναι κομμένα και ραμμένα στις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, στην περσινή πείρα των εργαζομένων και στα τρέχοντα σχέδια της κυβέρνησης για το «άνοιγμα» του Τουρισμού, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Τη ζωή μας τη θεωρούν κόστος, εμπόδιο στα κέρδη τους», σχολίασε.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, διανομείς, ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, για τις διεκδικήσεις τους για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μπροστά στην πύλη, έγραψαν με μπογιά την απαίτησή τους για «δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και μέτρα προστασίας», ενώ αντιπροσωπεία των σωματείων ενημέρωσε εκπρόσωπο του υπουργείου για τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη, που αποφάσισε το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου (με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους).

Σε Κέρκυρα, Κρήτη και άλλες πόλεις

Πλημμύρισαν για ακόμη μια φορά οι δρόμοι της Κέρκυρας από τη μαζική παρουσία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και των επιχειρησιακών σωματείων.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκεντρώσεις στη «Βίλα Ρόσα» για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Νότιας Κέρκυρας, στο λιμάνι για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κεντρικής και Βόρειας Κέρκυρας και στο Μαράσλειο (δημαρχείο) για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στα γραφεία, τους οδηγούς, τους ξεναγούς, οι οποίες μέσα από ξεχωριστές πορείες ενώθηκαν σε μια συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπου ανάμεσα στα άλλα απαιτούν υποχρεωτική επαναπρόσληψη για όλους στις 25 Μάη με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στις τουριστικές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία SUNSHINE, ATTIKA, PARK, GRAND GLYFADA, CORCYRA, όπου η εργοδοσία δεν θα λειτουργήσει τις επιχειρήσεις.

Το ψήφισμα κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου κατέληξε η κινητοποίηση μετά από συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που έγινε και στο Ηράκλειο, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους, κατάθεση ψηφίσματος στην Περιφέρεια Κρήτης και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από σωματεία και φορείς. Τη στήριξη του ΚΚΕ εξέφρασε σε δήλωσή του ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του Κόμματος.

Συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία έγιναν στα Χανιά, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού, Σήφης Αποστολάκης, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 6 Μάη. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Λασίθι και Ρέθυμνο.

Στη Ρόδο μαζική συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο. Από την πλευρά των επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία στη συγκέντρωση μίλησε ο Μιχάλης Τσουρούτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Miramare» και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

Κινητοποίηση έγινε και στην Καλαμάτα από το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ