Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρίσιμη η κατάσταση του κρατούμενου απεργού πείνας

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζει την κατάσταση υγείας του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα, επί 26 μέρες απεργού πείνας, ο καθηγητής Ιατρικής Α. Μπένος σε σχετική διαδικτυακή συνέντευξη. Ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ μίλησε για πολιτική εκδικητικότητα σε αδιανόητο επίπεδο, η οποία ανατρέπει κάθε έννοια αστικού κράτους δικαίου. Τόνισε ότι μετά την 20ή μέρα απεργία πείνας ο κρατούμενος μπαίνει σε κρίσιμη φάση, οι βλάβες παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μπορούν να γίνουν μη αναστρέψιμες (αναφέρθηκε στη νεφρική λειτουργία, αλλά και στην εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία, που μπορεί να φτάσει στην ανακοπή). Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρξει άμεση λύση και έκανε έκκληση στον πνευματικό κόσμο να υπερασπιστεί το ελάχιστο: Τα δημοκρατικά δικαιώματα των κρατουμένων.

Η δε δικηγόρος του κρατούμενου, Ι. Κούρτοβικ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση της υπόθεσης πλήττει το σύνολο των κρατουμένων, γιατί περνούν διατάξεις που επιδεινώνουν τις συνθήκες κράτησης της ποινής, στοχοποιούν τους θεσμούς στους οποίους είχαν πρόσβαση οι κρατούμενοι, όπως άδεια, αγροτικές φυλακές, και γίνεται προσπάθεια περιορισμού των εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής που επιφυλάσσονταν σε κρατούμενους σε πολύ προχωρημένο στάδιο έκτισης ποινής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενος, που εκτίει ποινή 16 φορές ισόβια, καταγγέλλει «πρωτοφανή μεθόδευση» απέναντί του, καθώς στη μιάμιση ώρα που διήρκεσε η μεταγωγή του από την Κασσαβέτεια (αγροτικές φυλακές) στον Δομοκό, φαίνεται ότι μετατάχθηκε και στον Κορυδαλλό «για να φαίνεται ότι τηρήθηκε αυτό που απαιτούσε ο φωτογραφικός νόμος για τις αγροτικές». Στις φυλακές Δομοκού εκτός των αδειών θα αποστερηθεί και τα επισκεπτήρια. Επίσης η διοίκηση αρνείται επίμονα να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία (π.χ. αποφάσεις της Επιτροπής Μεταγωγών) που δικαιολογούν αυτήν τη μεταχείριση.

Χτες έγινε και διαδικτυακή παρέμβαση από πανεπιστημιακούς που υπογράφουν σχετικό κείμενο για τον απεργό πείνας, επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται για όλους, ανεξαρτήτως των αδικημάτων που έχουν διαπράξει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org