Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ενας πυροσβέστης νεκρός και μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες

ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ: Εξοργιστικά τα αποτελέσματα της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού έργων

Απίστευτες εικόνες στον Εβρο! Το νερό σκέπασε ολόκληρα χωριά

Eurokinissi

Απίστευτες εικόνες στον Εβρο! Το νερό σκέπασε ολόκληρα χωριά
Αυτό που αποφεύχθηκε από τύχη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κακοκαιρίας που έπληξε πριν από λίγες μέρες τον Εβρο, δηλαδή το να σημειωθεί απώλεια ανθρώπινης ζωής, συνέβη δυστυχώς χτες το μεσημέρι στον Απαλό του Δήμου Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων που προκάλεσαν νέες πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού.

Ενας 46χρονος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ενώ εκτελούσε περιπολία για παροχή βοήθειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ο πυροσβέστης βρισκόταν εκτός του οχήματός και κατέληξε σε τσιμεντοαύλακα. Αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από τις διαχρονικές και επικίνδυνες ελλείψεις έργων και μελετών αντιπλημμυρικής θωράκισης αποκλείστηκαν ξανά μαθητές εντός των σχολικών κτιρίων τους, σημειώθηκαν μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ δεν έλειψαν και οι καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες, κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή του Σουφλίου.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου του οικισμού του Απαλού χρειάστηκε ξανά να απομακρυνθούν από το κτίριο, σε επιχείρηση που συμμετείχαν στρατιωτικά οχήματα και οχήματα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Μαθητές που διαμένουν σε οικισμούς του δήμου, όπως αυτοί του Μαΐστρου, Αρίστεινου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών χρειάστηκε να παραμείνουν εντός των σχολικών κτιρίων σε Λύκεια της Αλεξανδρούπολης λόγω των προβλημάτων στην κυκλοφορία οχημάτων. Στο σχολείο παρέμειναν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί στο γυμνάσιο Ανθειας.


Eurokinissi

Στην περιοχή των Λουτρών σε επικίνδυνα επίπεδα έφτασε η στάθμη των υδάτων και τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα στην περιοχή Δωρικού προς Νίψα, ενώ καλυμμένοι από τα νερά βρέθηκαν και οι δρόμοι στην περιοχή του Μαΐστρου. Προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των υδάτων στον οικισμό, στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής του Πόρου, η δημοτική αρχή προχώρησε σε κατασκευή αναχώματος στον χείμαρρο Μάνθειας στις Φέρες.

Πλημμυρικά φαινόμενα κατά μικρά χρονικά διαστήματα σημειώθηκαν και σε γειτονιές του Διδυμοτείχου και σε κάποια ρέματα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται ο δήμος Ορεστιάδας και Σαμοθράκης. Το Γυμνάσιο της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, καθώς σύμφωνα και με δηλώσεις του δημάρχου Ν. Γλατούμου γέμισε νερά από τα παράθυρα και τις πόρτες.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διακοπή κυκλοφορίας λόγω της έντονης βροχόπτωσης και πλημμυρικών φαινομένων σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου, από τον οικισμό Θυμαριάς έως τον οικισμό Πρωβατώνα, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης - ΣΣ Κήπων, από τον οικισμό Απαλού έως της Ανθειας και από οικισμό Φερών έως οικισμό Αρδανίου όπως και στην επαρχιακή οδό Αρδάνιου - Ιτέας.

Ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Για δεύτερη φορά, μέσα σε 20 μέρες, ο νομός Εβρου αντιμετωπίζει μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες. Δυστυχώς αυτήν τη φορά θρηνούμε και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του πυροσβέστη Ζαφειρόπουλου Ιωάννη, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, καθώς και σε όλους τους συναδέλφους του. Είναι άμεση ανάγκη η στήριξη από το κράτος της οικογένειάς του, η διερεύνηση των συνθηκών και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον αντίστοιχο τραγικό περιστατικό».

Παράλληλα, αναδεικνύει τις βαριές ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης καλώντας τον λαό της περιοχής να μη μένει με σταυρωμένα χέρια και να διεκδικήσει με αγώνα τη ζωή του και όσα του ανήκουν:

«Οι καταστροφές που εντοπίζονται στις ίδιες περιοχές με την προηγούμενη φορά (περιοχή αεροδρομίου, Απαλός, Προβατώνας, Σουφλί, κ.λπ.) δείχνουν ότι η έλλειψη ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών είναι η βασική αιτία των προβλημάτων. Δείχνουν ότι δεν πάρθηκαν καθόλου μέτρα μετά την προηγούμενη πλημμύρα, έστω να γίνουν κάποιες άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής.

Για ακόμα μια φορά, κινδύνεψαν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο στον Απαλό, κόπηκε η εθνική οδός στη μέση, διακόπηκε η κυκλοφορία, ακυρώθηκαν πτήσεις, πλημμύρισαν χιλιάδες στρέμματα και κινδύνεψαν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η ανάγκη που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Εβρου για άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, κάτι το οποίο το ΚΚΕ έχει αναδείξει - και με πληθώρα σχετικών παρεμβάσεων - στο Κοινοβούλιο.

Αποδεικνύεται, για πολλοστή φορά, ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Εβρου. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες, που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Ευθύνες, όμως, έχουν και οι κατά καιρούς Τοπικές Διοικήσεις (Περιφέρεια και δήμοι), που υπόσχονται μεν τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δεν διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια. Την ίδια στιγμή αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με καταστροφικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της περιοχής».

Τέλος, η ανακοίνωση τονίζει πως είναι εξοργιστικό την εποχή της τεράστιας και πολυδιαφημιζόμενης τεχνολογικής ανάπτυξης να πνίγονται άνθρωποι, να καταστρέφονται υποδομές, σπίτια, περιουσίες, γιατί λείπει ο στοιχειώδης σχεδιασμός έργων και καλεί τον λαό να διεκδικήσει:

Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%. Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.

Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές. Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Εβρου, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις, και τέλος να επισπευστεί, η υλοποίηση των αναγκαίων φραγμάτων Δερείου και Μάνθειας».

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από λίγες μέρες, την Παρασκευή 29 Γενάρη, συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ο βουλευτής του Κόμματος ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνοντας πως τα γεγονότα στην περιοχή του Εβρου αποδεικνύουν, για πολλοστή φορά, ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους για έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε στην απάντησή του γενικά για τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από διάφορα προγράμματα για έργα χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Απαντώντας, ο βουλευτής του Κόμματος σχολίασε πως σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες, όταν πρόκειται για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τα έργα γίνονται αμέσως για να εξυπηρετηθούν τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, που μετατρέπουν την Αλεξανδρούπολη σε ορμητήριο πολέμου και, άρα, σε πιθανό στόχο απαντητικών πληγμάτων. «Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας και οι δικές σας και των προηγούμενων και νομίζουμε ότι ήρθε πια η ώρα να μιλήσει ο λαός του Εβρου και να διεκδικήσει αγωνιστικά τα δικαιώματά του», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δελής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά τις καταστροφές της φωτιάς ήρθαν και οι πλημμύρες(2023-11-24 00:00:00.0)
Πρωτόγονη η αντιπλημμυρική θωράκιση, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων(2022-01-06 00:00:00.0)
Τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης αναγκαίων υποδομών(2021-10-19 00:00:00.0)
Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει ακόμα...(2021-02-03 00:00:00.0)
Κινδύνευσαν ακόμα και μικρά παιδιά εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής(2021-01-13 00:00:00.0)
Χωριά κινδυνεύουν να βουλιάξουν!(2006-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ