Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε οριακή κατάσταση η υγεία των πέντε

Το οριακό σημείο, όπου έχει φτάσει η κατάσταση της υγείας των πέντε απεργών πείνας, που κρατούνται προφυλακισμένοι για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Ιούνιο, επισήμαναν, για άλλη μία φορά, η Ομάδα Νομικής Βοήθειας, η Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και οι γιατροί που τους εξέτασαν. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, καταγγέλθηκε από όλους τους φορείς, η αντιμετώπιση που έχουν τύχει μέχρι στιγμής από την πολιτεία.

Οι δικηγόροι Βασιλική Καραΐνδρου και Αντωνία Λεγάκη έκαναν λόγο για μαζικούς ξυλοδαρμούς, απειλές, εκβιασμούς, στέρηση νερού και τροφής μέχρι τη μεταφορά τους στον ανακριτή, απαγόρευση επικοινωνίας με τους οικείους τους, τους γιατρούς και τους συνηγόρους τους από την Αστυνομία. Ενα κλίμα τρομοκρατίας, που συνεχίστηκε ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Για τον ξυλοδαρμό του Κάρλος Μαρτίνεθ στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τους δικηγόρους της Νομικής Βοήθειας και άλλη μία από δικηγόρους της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας για τους ξυλοδαρμούς που υπέστησαν οι 27 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια. Παράλληλα, εκτιμάται πως η συνέχιση της προσωρινής κράτησης των «ετοιμοθάνατων απεργών πείνας, αποτελεί προκαταβολική έκτιση ποινής, εν δυνάμει δε θανατικής ποινής, χωρίς να έχουν κριθεί ένοχοι από κανένα δικαστήριο».

Από την πλευρά τους, οι γιατροί, που τους εξέτασαν, τόνισαν πως είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή τους η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, είναι ντροπή να ονομάζεται νοσοκομείο, αφού τα μέσα που διαθέτει δε φτάνουν ούτε για Κέντρο Υγείας. Επίσης, χαρακτήρισαν επικίνδυνη τη μεταφορά των απεργών πείνας από το νοσοκομείο «Παπανικολάου» στις φυλακές Κορυδαλλού με αστυνομική κλούβα αντί ασθενοφόρου. Τέλος, έγινε γνωστό πως απεργία πείνας ξεκίνησαν και οι δύο ακόμα κρατούμενοι από τους επτά συλληφθέντες, που βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών.

Παρέμβαση στα γεγονότα, σχετικά με τη σύλληψη των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης για να διευκρινιστεί ο ρόλος της Αστυνομίας, έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός.

Ο τελευταίος παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες σύλληψης και κράτησης των επτά διαδηλωτών, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο και τηλεοπτικά ρεπορτάζ, όπου οι αστυνομικοί φέρονται να διέπραξαν σκευωρία σε βάρος του διαδηλωτή Σ. Τσάπμαν.

Τέλος, διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας και τους συλληφθέντες του περασμένου Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια, το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ