Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα ελληνικά νησιά επίκεντρο εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών

INTIME NEWS

Στη συζήτηση για την «τρέχουσα κατάσταση στα ελληνικά νησιά» στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ομιλία του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη. Στην ομιλία τονίστηκαν τα παρακάτω:

«Η απόφαση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Τα ελληνικά νησιά να παραμείνουν επίκεντρο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Τους καθηλώνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, με "αλυσίδες" τον κανονισμό του Δουβλίνου, τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και χωροφύλακα τη Frontex. Το νέο αντιδραστικό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που μεθοδεύει η ΕΕ, ενισχύει περαιτέρω τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που οδηγούν στον εγκλωβισμό των προσφύγων σε απάνθρωπες συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με καταγγελίες οι αιτούντες άσυλο, ακόμα και τα μικρά παιδιά τους, στερούνται και τα πιο στοιχειώδη εκτεθειμένοι στην πανδημία, στο κρύο, στις μολύνσεις από μόλυβδο, τόσο στις παλιές όσο και στις νέες Μόριες, κλειστού ή ανοικτού τύπου που πάντα φέρουν την ίδια υπογραφή, της ΕΕ και διαχρονικά των κυβερνήσεων. Προωθούνται επίσης οι μαζικές "fast track" απορρίψεις ασύλου και απελάσεις. Τους στέλνουν πίσω στην κόλαση των πολέμων για τους οποίους η ΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες, πίσω στα κάθε είδους κυκλώματα.

Οσο κι αν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση περιφρονούν τα δίκαια αιτήματα του αγώνα των κατοίκων των ελληνικών νησιών, η μόνη διέξοδος βρίσκεται σε σύγκρουση με τις συμφωνίες και αποφάσεις της ΕΕ, στον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, για άμεση μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους, όπου εκεί να εξετάζεται και το αίτημα ασύλου τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ