Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Ξεκάθαρη απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά και αυταρχικά μέτρα

Μαζικό και γεμάτο παλμό το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες θα σταθούν εμπόδιο στα αντιδραστικά μέτρα που η κυβέρνηση φέρνει διαδοχικά και στην Εκπαίδευση, ότι οι απαγορεύσεις και η περιστολή του δικαιώματος στη διεκδίκηση θα πέσουν στο κενό, έστειλε το χτεσινό, μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι για μία ακόμα φορά έκαναν πράξη το σύνθημα «Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», εκφράζοντας μαζικά και οργανωμένα την αγανάκτηση που έχει συσσωρεύσει η πολιτική της κυβέρνησης. Κάνοντας καθαρό ότι αυτό που τους βγάζει στους δρόμους είναι μία πολιτική που γνώμονα δεν έχει ούτε την ασφάλεια, ούτε την υγεία, ούτε τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Οτι ξέρουν να απαντούν και να διεκδικούν σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι οι απαγορεύσεις και ο αυταρχισμός δεν μπορούν να εμποδίσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί στα Προπύλαια. Από εκεί, τα μπλοκ των διαδηλωτών ξεχύθηκαν στην Πανεπιστημίου με κατεύθυνση την Ομόνοια, την οδό Σταδίου, στάθηκαν μπροστά στη Βουλή και η πορεία ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια. Εκεί, οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού σε νέο συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη.

Ανυποχώρητα για τις ανάγκες τους οι φοιτητές


Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό φοιτητικών συλλόγων, με το σύνθημα «Με τα 30 εκατομμύρια ανοίξτε τις σχολές. Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία - διαγραφές - πειθαρχικά». Τα αιτήματα των φοιτητών να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολές, ενάντια στο νομοσχέδιο έντασης της καταστολής και νέων φραγμών στις σπουδές, με τα οποία σύλλογοι σε όλη τη χώρα κινητοποιούνται πολύμορφα, εκφράστηκαν με τη μαζική, μαχητική παρουσία τους και στα συνθήματά τους, ενώ δήλωσαν πως δεν θα κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μείνουν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στα μέτρα. «Δεν φοβόμαστε! Παλεύουμε για τις ανάγκες μας. Δεν κάνουμε πίσω», το μήνυμα που έδιναν τα φοιτητικά μπλοκ, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές», «Πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι για αστυνομία και διαγραφές», αναδεικνύοντας την ευθύνη της κυβέρνησης για το ότι οι σχολές είναι κλειστές ένα χρόνο τώρα, για την επιλογή της να χρηματοδοτεί με 30 εκατομμύρια ευρώ πανεπιστημιακή αστυνομία και συστήματα ασφαλείας στα πανεπιστήμια, αντί για μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους.

«Παρών» από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, που από την αρχή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, έδωσαν δυναμικό «παρών» χτες με συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγιεινή κι ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών».


Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι μαθητές, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Με πανό, πικέτες και συνθήματα, πίσω από τα πανό Συντονιστικών Επιτροπών από διάφορες περιοχές - Πειραιά, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Μενίδι - με ζωντάνια και αποφασιστικότητα. Τα παιδιά που όλο αυτό το διάστημα πασχίζουν για τη μόρφωση πίσω από τον υπολογιστή με τεράστιες δυσκολίες, που από την αρχή της χρονιάς διεκδίκησαν ανοιχτά σχολεία με όρους προστασίας της υγείας, απείχαν από τα τηλεμαθήματα και διαδήλωσαν ότι «δεν είμαστε πειραματόζωα», διεκδικώντας «σχολείο να μορφώνει», «σχολείο ανοιχτό και ασφαλές», «στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία μας οι πολυεθνικές».

Στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων που διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας. Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν επίσης εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, σωματεία εργαζομένων και η ΟΓΕ.

Τη στήριξη και συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Χρ. Κατσώτης, δηλώνοντας πως «ο αυταρχισμός και η καταστολή - όπως δείχνει η ιστορική πείρα - έχουν συντριβεί μπροστά στην αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος».


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν για την Παιδεία, με την καρδιά στη Γάζα(2023-11-07 00:00:00.0)
Ενας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια - Ως εδώ!(2021-04-02 00:00:00.0)
Σείστηκε η Θεσσαλονίκη από το δίκιο των μαθητών!(2020-10-02 00:00:00.0)
«Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία»(2020-09-24 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στο «νέο» σχολείο(2011-09-21 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και παρελάσεις(2006-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ