Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις και χτες σε διάφορες πόλεις

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Με καταλήψεις και μαζικές τοπικές κινητοποιήσεις στην Αττική και σε άλλες πόλεις, συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές.

Με μια δυναμική κινητοποίηση στους δρόμους του Κερατσινίου, φώναξαν για ακόμα μία φορά χτες τα αιτήματά τους οι μαθητές. Η πορεία του Συντονιστικού Σχολείων Κερατσινίου - Δραπετσώνας κατέληξε στο δημαρχείο, όπου αντιπροσωπεία τους μαζί με αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή, θέτοντας το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, που η κατάσταση βρίσκεται σε τραγικό σημείο, με μία καθαρίστρια να τρέχει σε δύο και τρία σχολεία μέσα στη μέρα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν και την καταστολή που έχει δείξει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, με αστυνομία σε σχολεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους 12 μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο που τους προσήγαγαν την προηγούμενη βδομάδα. «Ζητάμε τάξεις, καθηγητές, βιβλία κι εσείς μας στείλατε την αστυνομία», φώναζαν χαρακτηριστικά οι μαθητές, απαντώντας τόσο στη συκοφάντηση που δέχεται ο αγώνας τους από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, όσο και στις απειλές που δέχονται οι μαθητές σε διάφορα σχολεία. Το επόμενο ραντεβού του Συντονιστικού Σχολείων Κερατσινίου - Δραπετσώνας είναι αύριο στην κινητοποίηση στα Προπύλαια.

Στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Για τρίτη βδομάδα, οι μαθητές της Πάτρας συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία τους. Χτες, ένωσαν τη φωνή τους με φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, πραγματοποιώντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από νωρίς το πρωί, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στα σχολεία τους, έκαναν συνέλευση και συζήτησαν την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, που καλούσε σε πορεία. Ο μαθητές από 17 σχολεία της πόλης διεκδικούν 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, μεγαλύτερες αίθουσες και προαύλια, απολυμάνσεις στα σχολεία, περισσότερα λεωφορεία για μεταφορά μαθητών, κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων» και η λίστα μεγαλώνει συνεχώς, με επιμέρους αιτήματα που αποφασίζουν μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις ανά σχολείο.

Μαθητές, Φοιτητικοί Σύλλογοι, καθηγητές, γονείς, εκπρόσωποι Σωματείων και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στην πορεία ακούστηκαν τα συνθήματα: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία» και μαζί με τους φοιτητές «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Να σημειωθεί ότι σε κάποια σχολεία οι μαθητές αποφάσισαν να παραμείνουν και να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους, γιατί οι απειλές έπεφταν «βροχή». Διευθυντές έλεγαν ότι η κατάληψη είναι «παράνομη», ότι θα μπουν στο σχολείο και θα βάλουν απουσίες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των μαθητών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας. Είναι αδιανόητο να θεωρεί η κυβέρνηση κόστος την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους και να το βάζει αυτό στη δημοσιονομική εξίσωση».

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία στα Ψηλαλώνια, όπου οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής έκαναν κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα με όποια μορφή αποφασίσει το κάθε σχολείο. Εδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 7 Οκτώβρη, μέρα που θα ανακοινωθεί το πόρισμα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, να διαδηλώσουν ότι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα πρέπει να μπουν στη φυλακή και η Χρυσή Αυγή να καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες σχολεία, ενώ οι μαθητές, μέσα από μαζικές διαδικασίες, προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο αγωνιστικό ραντεβού της Πέμπτης, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Ταυτόχρονα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών προγραμματίζει, το Σάββατο 3/10, στις 8 μ.μ., μαθητικές συναυλίες σε Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), Εύοσμο (Πλατεία) και Καλαμαριά (πεζόδρομο).

Χτες το μεσημέρι, μαθητές του Γυμνασίου Νέων Επιβατών, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στην κατεύθυνση που δόθηκε για παραπέρα σύμπτυξη των τμημάτων, που θα έχει αποτέλεσμα να στοιβαχτούν ακόμη περισσότεροι μαθητές στις αίθουσες, προκειμένου να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης θέλει να μειώσει τα τμήματα, από 13 που είναι σήμερα με 20 μαθητές, σε 11 με 25 και πάνω μαθητές, προκειμένου να εξοικονομήσει 3 εκπαιδευτικούς για να τους διαθέσει σε άλλα σχολεία. Γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν πως οι αίθουσες είναι πολύ μικρές και αν γίνει η σύμπτυξη, θα πρέπει οι μαθητές να κάθονται τρεις - τρεις στα θρανία!

Σε άλλες πόλεις και νησιά

Στην Κοζάνη, χτες οι μαθητές του 1ου και του 4ου Γυμνασίου έκαναν αποχή και πορεία στους δρόμους της πόλης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους συμμαθητές τους που βρίσκονται σε κατάληψη. Απαίτησαν «μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Την προηγούμενη μέρα, μαζικά διαδήλωσαν οι μαθητές από Λύκεια και ΕΠΑΛ της πόλης, το 2ο - 5ο Γυμνάσιο, το οποίο έκανε αποχή και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο που πραγματοποιεί κατάληψη. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και κατευθύνθηκαν προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απαίτησαν: Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, αφού πολλά τμήματα έχουν μέχρι και 30 μαθητές. Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, αφού οι καθαρίστριες δεν επαρκούν. Να λυθούν τα προβλήματα στις υλικοτεχνικές υποδομές.

ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Χτες, στην Κοζάνη πραγματοποίησαν κατάληψη οι μαθητές στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Σερβίων, στο ΓΕΛ Καπνοχωρίου και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο. Στα Γρεβενά, στο ΕΠΑΛ και στο 1ο και 2ο ΓΕΛ. Και τέλος στην Πτολεμαΐδα στο 1ο - 2ο ΓΕΛ, στο 1ο - 2ο ΕΠΑΛ και στο 1ο - 2ο Γυμνάσιο.

Στην Ξάνθη, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών, συμμετείχαν και εργατικά σωματεία, όπως η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, που παίρνουν θέση μαχητικά για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Διαδήλωση έκαναν προχτές οι μαθητές και στην Καβάλα, που κατευθύνθηκαν από τον Κήπο στην παραλία της πόλης και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία. Η διαδήλωση των μαθητών, στο πλάι των οποίων βρέθηκαν εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων, των Ενώσεων Γονέων και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ήταν επίσης μία δυναμική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης, των Διευθύνσεων των σχολείων και της Αστυνομίας να τους τρομοκρατήσουν, ώστε να σταματήσουν τον αγώνα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» ακόμη και λίγο πριν τη διαδήλωση συγκέντρωναν τα στοιχεία μαθητών που βρίσκονταν στον χώρο από τον οποίο θα ξεκινούσε η πορεία, ενώ άνοιγαν και τις τσάντες τους ...«αναζητώντας επικίνδυνα αντικείμενα». Μετά τη λήξη της πορείας, οι μαθητές απηύθυναν κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο, αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνεργάτη, στο οποίο καλούν επίσης Ενώσεις Γονέων και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, προχώρησαν σε βήματα συντονισμού, διαμορφώνοντας κείμενο με τα αιτήματά τους, το οποίο διακινείται σε όλα τα σχολεία της πόλης και συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Με μια δυναμική κινητοποίηση στους κεντρικούς δρόμους στο Βαθύ της Σάμου, οι μαθητές του 1ου, 2ου και Μουσικού Γυμνασίου απαίτησαν εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύεται η υγεία τους, να μορφώνονται ολοκληρωμένα. Συνθήματα όπως «Με μάσκες, παγουρίνα δεν βγαίνει πανδημία, δώστε λεφτά για την Παιδεία» ακούστηκαν δυνατά στο Βαθύ. Οι μαθητές με πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και παρέδωσαν τα αιτήματά τους και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο Πέμπτη, ξανά στο Βαθύ, στις 10 το πρωί, έξω από το Γυμνάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ