«Τρεις μήνες σχεδόν μετά το δεύτερο λοκντάουν, η κυβέρνηση, μετά από απίστευτες παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, με μπόλικη "επιστημονική" επικάλυψη, ξανανοίγει τα σχολεία, χωρίς κανένα μέτρο, σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να μην υπάρχει πανδημία!», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), επισημαίνοντας ότι τα 25άρια και 27άρια τμήματα σε τάξεις - κλουβιά, οι ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών, η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας ήταν και παραμένουν εδώ, παρά τις δεκάδες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς.
«Κοντά σε όλα αυτά, έρχονται και τα ομολογημένα από το υπουργείο κενά: Προσλαμβάνοντας 6.000 εκπαιδευτικούς ακριβώς με το τέλος του 2020 το υπουργείο ομολογεί το ίδιο ευθύνεται για το ότι χάνονταν σε όλα τα σχολεία της χώρας πάνω από 125.000 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα!», σημειώνει η ΑΣΕ και τονίζει: «Απολύοντας τους συναδέλφους με τρίμηνες συμβάσεις, άφησε χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς στη μέση της σχολικής χρονιάς, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά».
Η ΑΣΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις να απαιτήσουν:
Εδώ και τώρα όριο 15 μαθητών ανά τάξη, 10 στα εργαστήρια, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων και αιθουσών. Πλήρη κάλυψη όλων των κενών που θα προκύψουν.
Αμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.
Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.
Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.
Διορισμό μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας των σχολείων.
Αύξηση των δρομολογίων των σχολικών λεωφορείων για την αποτροπή υπερμετάδοσης της πανδημίας.
Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων».
Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
Να μην κατατεθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών, της καταστολής και της αστυνομοκρατίας.