Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου στη Βουλή για τα χτεσινά συλλαλητήρια
«Οπως μετατράπηκε σε κουρελόχαρτο η σημερινή απαγόρευση, έτσι θα μετατραπούν σε κουρελόχαρτο τα μέτρα που θέλετε να επιβάλετε στα πανεπιστήμια με το νομοσχέδιό σας», ανέφερε χτες μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χαιρετίζοντας το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Επεσήμανε ότι αυτό που κινητοποιεί φοιτητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους είναι «η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που εν καιρώ πανδημίας δρομολογεί αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων στο δικαίωμα στη μόρφωση, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιθέσεων και μη μέτρων σε βάρος της δημόσιας υγείας».
«Στη προκειμένη περίπτωση», τόνισε, «κινητοποιήθηκαν μπροστά σε ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα» της κυβέρνησης το οποίο «βάζει νέους φραγμούς στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, στην ολοκλήρωση των σπουδών, ιδιαίτερα για τους φοιτητές και φοιτήτριες εργαζόμενους, και ταυτόχρονα προχωρά στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν τον μοναδικό φορέα που δεν έχει ανοίξει καθόλου όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Τα κρατάει η κυβέρνηση επίτηδες κλειστά, ακριβώς για να μην μπορούν φοιτητές, εργαζόμενοι, καθηγητές να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτούς τους σχεδιασμούς».
Πρόσθεσε πως αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι «ο αυταρχισμός αποτελεί τον συνοδό της αντιλαϊκής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης» και υπενθύμισε την επίθεση των ΜΑΤ και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συνταξιούχους, εργαζόμενους, σε αυτούς που κινητοποιούνται ενάντια στους πλειστηριασμούς, τα «αγροτοδικεία» και «μαθητοδικεία» που λειτουργούσαν κανονικά.
Οπως σημείωσε, μέσα από αυτές τις απαγορεύσεις και τον αυταρχισμό η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της θέλουν αφενός να συκοφαντήσουν τους αγώνες της νεολαίας, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, φτάνοντας να λένε ότι οι συλλογικές δράσεις και παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια αποτελούν εστίες εγκληματικότητας. Αφετέρου, «στοχεύουν στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, ώστε να αμφισβητηθεί στην πράξη συνολικά το δικαίωμα του λαού να μπορεί να οργανώνει, να αγωνίζεται αλλά και να διεκδικεί τα δικαιώματά του».
Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα - τόνισε - αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ και συνολικά τις καπιταλιστικά ανεπτυγμένες χώρες, με την επιδίωξη να διαμορφωθεί και να θωρακιστεί ένα αντιλαϊκό, αυταρχικό οικοδόμημα, εξ ου και τα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση, στον περιορισμό των συγκεντρώσεων κ.λπ. «Είναι βαθιά ανιστόρητοι όσοι θεωρούν ότι θα μπορέσουν να βάλουν στο γύψο τους λαϊκούς αγώνες», επεσήμανε.