Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Με νέα συλλαλητήρια απαιτούν απόσυρση του νομοσχεδίου
  • ΑΘΗΝΑ: Στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου
  • Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κλιμακώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια δίνουν ραντεβού φοιτητικοί σύλλογοι μετά από έναν σχεδόν μήνα αγωνιστικών διεργασιών, με παρεμβάσεις σε σχολές, δράσεις ενημέρωσης και συλλογικής διεκδίκησης. Σε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων και των μεγάλων διαδηλώσεων των προηγούμενων βδομάδων ενάντια στα σχέδια για αστυνομία στις σχολές, πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών, όρια σπουδών, νέα εμπόδια στη μόρφωση, σήμερα διεκδικούν ακόμα πιο αποφασιστικά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και παράλληλα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για λειτουργία με ασφάλεια σχολείων και σχολών.

Στα συλλαλητήρια καλεί η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που κηρύσσει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ σε μαζική απεργιακή απάντηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων προωθούνται αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια πέντε μήνες πριν τις εξετάσεις και σε μία χρονιά ιδιαίτερης πίεσης για τους μαθητές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», να παρθούν τα μέτρα εκείνα που οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς διεκδικούν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Το «παρών» δίνουν και οι γονείς με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. «Η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που με μια φωνή καταδικάζει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που εν μέσω πανδημίας φέρνει για ψήφιση στη Βουλή. Κάνει πως δεν ακούει τη φωνή χιλιάδων γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών που αγωνιούν για το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό. Δική μας απάντηση πρέπει να είναι το δυνάμωμα της πάλης απέναντι σε αυτή την ανάλγητη πολιτική», τονίζει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία. Συμμετέχει επίσης η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Τα συλλαλητήρια στηρίζουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ που κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής (ΣΥΣΔΙΕΚ), ενώνοντας τη φωνή του με τους φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές στο αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και να ανοίξουν άμεσα οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας σπουδαστών και εκπαιδευτών, τουλάχιστον να πραγματοποιηθούν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα.

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στο συλλαλητήριο καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μαθηματικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Βιολογικού, Γαλλικού, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής του ΑΠΘ. Επίσης συμμετέχουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που έχουν και τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Φοιτητών Πιερίας καλεί φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς της Πιερίας στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Πτολεμαΐδα, σε συγκέντρωση καλεί η Επιτροπή Φοιτητών Πτολεμαΐδας στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι.

Στην Κομοτηνή, σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία καλούν ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης.

Στην Καβάλα, ο Σύλλογος Εστιαζόμενων Φοιτητών ΔΙΠΑΕ Καβάλας θα πραγματοποιήσει στις 2 μ.μ. συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας.

Στην Ξάνθη, σε συγκέντρωση καλούν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητών και Φοιτητών Ξάνθης στη 1 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Λάρισα φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Με αποφάσεις τους καλούν στην κινητοποίηση οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, οι Σύλλογοι ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλούν σε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα της Ιατρικής Ιωαννίνων, διοργανώνεται σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, για τον προγραμματισμό δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ