Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παραμένει η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα

Εστίες υπερμετάδοσης οι μεγάλοι χώροι δουλειάς. Τραγική η κατάσταση στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, καταγγέλλει το ΣΕΕΕΝ

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα. Η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας που τέθηκε σε καθεστώς lockdown τον Οκτώβρη, και όλο αυτό το διάστημα η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα συνεχίζεται και στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και τα Γρεβενά. Οπως προκύπτει και από καταγγελίες σωματείων, σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, όπως της ΔΕΗ ΑΕ, συνεχίζουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Την ίδια ώρα, έχουν ξεπεραστεί τα όρια στις δυνατότητες πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ και η ιχνηλάτηση ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ κάνει λόγο για τραγική κατάσταση στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ από την εξάπλωση της πανδημίας:

«Τα απανωτά κρούσματα σε όλα τα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ έχουν χτυπήσει καμπάνα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Η εικόνα είναι αποκαλυπτική από τον αριθμό κρουσμάτων από τον Σεπτέμβρη του 2020 και μετά: Ορυχείο Νότιο Πεδίο 20 κρούσματα, ορυχείο Μαυροπηγής 30 κρούσματα, ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 12 κρούσματα, ΑΗΣ Μελίτης 5 κρούσματα, ΑΔΜΗΕ 12 κρούσματα, ΑΗΣ Καρδιάς 20 κρούσματα. Σε πείσμα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, η πραγματικότητα είναι ότι με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς μετατράπηκαν σε εστίες μετάδοσης του ιού», σημειώνει η ανακοίνωση, καθώς τα μέτρα προστασίας αντιμετωπίζονται ως κόστος:

Τα λιγοστά rapid tests πραγματοποιούνται μόνο μετά από τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά όχι για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, οι οποίοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Δεν παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα ΜΑΠ, δεν πραγματοποιούνται οι απαραίτητες τακτικές απολυμάνσεις σε μαζικούς χώρους από ειδικό συνεργείο, ενώ οι εργαζόμενοι συνωστίζονται στα ΜΜΜ και άλλα οχήματα πηγαίνοντας στην εργασία τους.

«Σήμερα πιο καθαρά κάθε εργαζόμενος χωρίς αμφιβολίες μπορεί να διακρίνει πως η ΔΕΗ ΑΕ έχει τα κέρδη πάνω από τους εργαζόμενους», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΣΕΕΕΝ, το οποίο οργανώνει αγωνιστικές δράσεις στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλους αυτούς τους μεγάλους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ απασχολούνται εργαζόμενοι από σχεδόν όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του 2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, μεγάλο τμήμα των περίπου 700 εργαζομένων μεταφέρθηκαν σε άλλα ορυχεία της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Μάλιστα, το καλοκαίρι μεταφέρθηκαν και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι μετά το κλείσιμο στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης του ΑΗΣ Αμυνταίου και τα αντίστοιχα ορυχεία.

Σοβαρές ανεπάρκειες στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στις 11/11 «φράκαρε» το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας που ιδρύθηκε και λειτουργεί από την άνοιξη στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης. Η λειτουργία του Εργαστηρίου είχε σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες για εξετάσεις PCR των πέντε νοσοκομείων της Περιφέρειας, όμως όπως ανέδειξε και το ΚΚΕ σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ήδη από τις 6 Απρίλη, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης και πλήρους στελέχωσης του εργαστηρίου με ευθύνη του κράτους.

Το «φρακάρισμα» έγινε λόγω του «ιδιαίτερα αυξημένου όγκου δειγμάτων προς εξέταση (...) προηγούμενης καθυστέρησης εξέτασης των δειγμάτων εν ελλείψει αντιδραστηρίων» και «τεχνικού προβλήματος σε εξοπλισμό του εργαστηρίου», σημειώνει το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο που στελεχώθηκε με δαπάνη αποκλειστικά από τα έσοδα του Νοσοκομείου, με ελλιπές προσωπικό για τις ανάγκες της περιοχής. Παράλληλα, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί πως θα δεχόταν 80 δείγματα προς έλεγχο ημερησίως, με καθορισμένο όριο τα 120, έφτασε στο σημείο να δέχεται έως και 450, καθώς άρχισε να εξυπηρετεί και τα νοσοκομεία δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα, όπως σημείωνε στις 4/9 σε νέα Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή, «το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τεστ να υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Για το λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς, συμπτωματικοί ή μη, "σπρώχνονται" στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ».

Οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη διαδικασία ιχνηλάτησης και την κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ, φαίνεται πως αποτελούν σημαντικό κομμάτι της λύσης του «παράδοξου» της επιδημιολογικής κατάστασης στη Δυτική Μακεδονία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ