Τη δύναμη του οργανωμένου λαού αποτυπώνει έκθεση φωτογραφικού υλικού της Οργάνωσης
«Στην Αγία Ολγα γίνονταν χειρουργικές επεμβάσεις και από εκεί μεταφέρονταν οι τραυματίες μας στα άλλα νοσοκομεία» |
Τιμώντας την ηρωική πάλη της εργατικής τάξης και του λαού της Αθήνας κατά τον Δεκέμβρη του '44 πραγματοποιεί έκθεση φωτογραφικού υλικού στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου, που καταγράφει τη συμβολή των υγειονομικών του νοσοκομείου και των απλών ανθρώπων στην περίθαλψη των τραυματιών ΕΛΑΣιτών και του άμαχου πληθυσμού.
Φωτογραφίες από διαδηλώσεις με υγειονομικούς του «Αγία Ολγα» να κρατάνε πανό του ΕΑΜ, εικόνες από νοσοκομεία της περιοχής που μπήκαν στη μάχη, για να στηρίξουν τους μαχητές του ΕΛΑΣ, αλλά και στιγμιότυπα από την περιοχή της Νέας Ιωνίας στις κρίσιμες εκείνες μέρες του Δεκέμβρη περιλαμβάνονται στην έκθεση της Οργάνωσης.
Κάθε τέτοιο στιγμιότυπο και μια επιβεβαίωση της δύναμης του οργανωμένου λαού, μιας δύναμης που αντλεί όταν παλεύει για το δίκιο του, όταν χειραφετείται από την αστική τάξη και αποφασισμένος μάχεται για την ίδια του τη ζωή.
Είναι χαρακτηριστικά όσα καταγράφει η έκθεση από σχετικά ντοκουμέντα της εποχής, όπως ότι με την αυτενέργεια και την οργάνωση του λαού, μέσα από την Εθνική Αλληλεγγύη και τις Λαϊκές Επιτροπές των συνοικισμών, κατάφερε τον Δεκέμβρη του 1944 να επιλύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα επισιτισμού και περίθαλψης, σε συνθήκες απουσίας του αστικού κράτους και εν μέσω ένοπλης πάλης.
Ντοκουμέντα από λεύκωμα του ΕΑΜ από την προσφορά των νοσοκομείων της περιοχής στον ηρωικό Δεκέμβρη |
1. Το κεντρικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Ολγα» με 500 κρεβάτια που επεκτάθηκε και στο σχολείο Σαφράμπολης.
2. Το Νοσοκομείο Ελευθερούπολης (Δημοτικό Σχολείο) με 200 κρεβάτια.
3. Το Νοσοκομείο Νέας Φιλαδέλφειας (Δημοτικό Σχολείο Σπαθάρη) με 100 κρεβάτια.
4. Το Νοσοκομείο Ηρακλείου με 30 κρεβάτια.
5. Το Νοσοκομείο Καλογρέζας (παιδικός σταθμός) με 50 κρεβάτια.
6. Το Νοσοκομείο της Λεοντείου Σχολής με 200 κρεβάτια.
7. Το Νοσοκομείο Γαλατσίου με 50 κρεβάτια.
Το σύνολο των κρεβατιών έφτανε τα 1.130 με στρώματα, σεντόνια και κουβέρτες που στην πλειοψηφία τους τα έδωσε αυθόρμητα ο λαός. Στα παραπάνω νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν 2.300 τραυματίες και άρρωστοι, από τους οποίους 1.100 ήταν ΕΛΑΣίτες και οι υπόλοιποι από τον άμαχο πληθυσμό. Το προσωπικό που εργάστηκε εθελοντικά, με αυταπάρνηση και ηρωισμό τις μέρες του Δεκέμβρη έφτασε τους 460 από τους οποίους γιατροί ήταν 60 και οι υπόλοιποι νοσοκόμες, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Στο «Αγία Ολγα» 25 γιατροί και 145 άτομα λοιπό προσωπικό.
Πρόκειται για έναν ακόμα άθλο, που έγινε κατορθωτός από την ενθουσιώδη δράση του λαού: Χαρακτηριστικά, στην έκθεση παρατίθενται αποσπάσματα από Λεύκωμα του 8ου Τομέα του ΕΑΜ που κυκλοφόρησε για τον Δεκέμβρη του '44, όπου καταγράφεται ότι: Υπήρξαν κοπέλες που έδωσαν τις προίκες τους, φτωχοί άνθρωποι που έδωσαν τα κρεβάτια και τις κουβέρτες τους για τους τραυματίες, μαζί με τα στρώματα που κοιμούνταν. Ακόμα και μανάδες έκοβαν το γάλα των παιδιών τους και το έστελναν στους τραυματίες του ΕΛΑΣ. Εκατοντάδες ήταν οι νέες γυναίκες που προσφέρθηκαν για τραυματιοφορείς και νοσοκόμες. Γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, στην πλειοψηφία τους, προσέφεραν ό,τι μπορούσαν για την περίθαλψη των τραυματιών με τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, μένοντας άυπνοι και νηστικοί πάνω από το χειρουργικό κρεβάτι και την κλίνη του κάθε τραυματία.
Νοσοκομειακοί της Ν. Ιωνίας σε διαδήλωση του ΕΑΜ |
«Ο ηρωικός Δεκέμβρης, μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, μας εμπνέει να συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, απέναντι στην πολιτική, που και στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης ρίχνει τα βάρη στην εργατική τάξη και τον λαό, που υποφέρουν. Ο αγώνας των υπερασπιστών της Αθήνας βρίσκει δικαίωση στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για μια σοσιαλιστική κοινωνία. Σ' αυτό δεσμευόμαστε...», αναφέρει η ΚΟΒ του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα».