Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
KO ΛΑΣΙΘΙOY TOY KKE
Διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργατών γης και του υπόλοιπου πληθυσμού

Την έλλειψη μέτρων προστασίας των μεταναστών εργατών γης από την πανδημία, καθώς και τα προκλητικά «πρωτόκολλα» με τα οποία αντιμετωπίζουν η Τοπική και η Περιφερειακή Διοίκηση την επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ.

Στις αρχές της βδομάδας βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό τρεις εργάτες γης: Δύο μετανάστες αφγανικής καταγωγής, που ζουν στην περιοχή Μακρύς Γιαλός, και ένας ντόπιος. Οπως αναφέρει η ΚΟ Λασιθίου, ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε με εντελώς τυχαίο τρόπο, ενώ η κατάσταση «αντιμετωπίστηκε με περιορισμό των περίπου 100 μεταναστών που διαμένουν στην περιοχή από δυνάμεις της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας!».

Οπως καταγγέλλει, «η περιφερειακή και η δημοτική αρχή, ευθυγραμμισμένες με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης», δεν πήραν το προηγούμενο διάστημα κανένα μέτρο «για την προστασία της υγείας των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης που ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες», για την προστασία της υγείας των υπόλοιπων εργαζομένων, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων Ιεράπετρας και Σητείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Με τον εντοπισμό των κρουσμάτων, «αντί να προχωρήσουν σε μαζικά τεστ στους μετανάστες εργάτες γης και στους κατοίκους του Μακρύ Γιαλού και σε ιχνηλάτηση των επαφών» των τριών εργατών, κατέφυγαν «στην ανεπαρκή λύση να περιορίσουν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών εργατών γης». Με τον τρόπο αυτό, «καλλιεργούν την γκετοποίηση και την αυταπάτη ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν κοινωνική ζωή, επαφές με τον ντόπιο πληθυσμό, ενώ κουβέντα δεν λένε για το μεροκάματο που στερούν από τους εργαζόμενους αυτούς, που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους και την πατρίδα τους για να επιβιώσουν».

Η ΚΟ Λασιθίου διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα, όπως:

-- Τεστ για όλο τον πληθυσμό στον Μακρύ Γιαλό, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της περιφερειακής αρχής Κρήτης και της δημοτικής αρχής Ιεράπετρας. Να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο τον πληθυσμό. Να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στο νομό Λασιθίου.

-- Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δε χρήζουν νοσηλείας, με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.

-- Με ευθύνη κυβέρνησης - Περιφέρειας - δήμου να εξασφαλιστούν για όλους όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.

-- Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.

-- Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής των μεταναστών εργατών γης και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.

-- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας. Να στελεχωθούν όλες οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ