Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
4.000 εργαζόμενοι - όμηροι...

Η Μαρία Σούλη, τεχνολόγος ακτινολόγος στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, είναι ένας από τους 4.000 εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω ΟΑΕΔ στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και πέντε χρόνια. Συζητώντας μαζί της στο περιθώριο της χτεσινής κινητοποίησης, μας μίλησε για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Η ίδια, μας είπε, δουλεύει μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ από το Φλεβάρη του 2017. Κάθε φορά τους προσλαμβάνουν για ένα χρόνο, και μέχρι σήμερα έχουν ανανεώσει τη σύμβασή της 4 φορές, ενώ ήδη ανακοίνωσαν ότι θα ανανεωθεί έναν χρόνο ακόμα. Θα συμπληρώσουν, δηλαδή, πέντε χρόνια υπηρεσίας.

«Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία», μας λέει. «Μαθαίνουμε ότι η σύμβασή μας θα ανανεωθεί ένα - δύο μήνες πριν λήξει. Βρισκόμαστε σε διαρκή εργασιακή ομηρία. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα, είμαστε διαρκώς σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας».

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει, «δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την εργασία μας, απλώς μας πάσαρε στην επόμενη». Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αρχικά τους αντιμετώπισε σαν «παράνομους» και έλεγε ότι θα τους απολύσει, όμως με το ξέσπασμα της πανδημίας ανακάλυψε ξαφνικά πως «όλοι είμαστε απαραίτητοι και δεν περισσεύει κανένας. Είναι ντροπή να λέγεται ότι χρωστάμε την εργασία μας στην πανδημία. Ημασταν απαραίτητοι πριν από την πανδημία και θα είμαστε και μετά από αυτή. Προσληφθήκαμε για να καλύψουμε κενά». Επίσης, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει αλλά αόριστα λέει πως θα προσληφθούν με αυξημένη μοριοδότηση. Μια «λύση» που, όπως έχουμε δει σε πολλές άλλες κατηγορίες συμβασιούχων, μπορεί να αποκλείσει αρκετούς εργαζόμενους, παρόλο που θα έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια στο πόστο τους.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς εργασίας, σημειώνει πως αντιμετωπίζονται σαν «ωφελούμενοι» και ως τέτοιοι έχουν λιγότερα δικαιώματα και από τους μόνιμους και από τους επικουρικούς. Δεν δικαιούνται, για παράδειγμα, επίδομα παιδιών ή άδεια του νόμου 105. Ακόμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο υπάρχει διαφορετική μεταχείριση και πολλές φορές εργαζόμενοι του προγράμματος είναι αναγκασμένοι οι ίδιοι να «τρέχουν» για να γνωρίζουν και να αποδεικνύουν τι ακριβώς δικαιούνται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ