Να ξεσκονίσει αραχνιασμένες προσδοκίες για το ρόλο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και να εξωραΐσει τους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς τους, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με ζήλο, επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Αναφερόμενος στις «ραγδαίες - συχνά επικίνδυνες - γεωπολιτικές εξελίξεις, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με σημαντικές διεθνείς και περιφερειακές ανακατατάξεις», ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε, υπερασπιζόμενος τα οράματα της αστικής τάξης για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση», ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η εκλογή του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την Ελλάδα (...) Το μέλλον της χώρας μας - ως γέφυρα τριών ηπείρων - δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων».
Πλέκοντας ευθέως το εγκώμιο του νέου Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπάιντεν, είπε ότι επί δεκαετίες «αποτελεί φίλο της χώρας μας και γνώστη των εξελίξεων στην περιοχή μας. Από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ήταν κοντά στο ελληνικό στοιχείο αλλά και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης». «Η πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη πιστεύω να παίξει ένα θετικό για τη χώρα μας ρόλο, την επόμενη περίοδο ευρύτερων ανακατατάξεων», πρόσθεσε, συνεχίζοντας προκλητικά την καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών, όπως άλλωστε έκανε και όταν αναβάθμιζε τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ επί προεδρίας του «διαβολικά καλού» Τραμπ.
Στη βάση αυτής της «αγιογραφίας» για τις ΗΠΑ και τον νέο τους Πρόεδρο, ξεκαθάρισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι ευρωατλαντικής κοπής πρωτοβουλίες στην περιοχή, με την Ελλάδα να βάζει τη σφραγίδα της. Εκθείασε τον «πολύτιμο διμερή στρατηγικό διάλογο», το σχήμα 3+1, το East Med Act, την αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που μετέτρεψε την Ελλάδα σε απέραντη βάση των ΗΠΑ, την ανάδειξη του ρόλου της Θεσσαλονίκης σε κόμβο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας (ΔΕΘ 2018) και προφανώς τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για μια ακόμα φορά την υπέδειξε ως πρότυπο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο όνομα της «προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου», προβάλλοντας ως διέξοδο την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ.
Στα θέματα της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας αποφάνθηκε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση», εγκαλώντας την ταυτόχρονα ότι δεν στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη γενναιότητα που οι συνθήκες απαιτούν.
Υπερασπίστηκε το «γενναίο πακέτο άμεσων εμπροσθοβαρών δημόσιων παρεμβάσεων» που πρότεινε, «προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να στηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών (...) Μόνο με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η συγκράτηση της ύφεσης έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης ανάκαμψης για όλους», ανέφερε.
Για την επόμενη μέρα επανέφερε όλες τις προτάσεις που κάνουν ο ΣΕΒ και τα άλλα αστικά επιτελεία, οι οποίες άλλωστε αποτελούν τον πυρήνα της Εκθεσης Πισσαρίδη, όπως το «νέο παραγωγικό μοντέλο», τις «συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους», π.χ. συνεργασία αγροδιατροφής και τουρισμού, για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, για ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, με «χρηματοδοτικά κίνητρα με οργανωμένο τρόπο μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, φορολογικά κίνητρα, σταθερό φορολογικό καθεστώς, διαφανείς απλούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων ως κεντρικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας, φέρνοντας παραδείγματα από τον ενεργειακό τομέα, που αποτελούν μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Ξεχώρισε τις «κοινές προσπάθειες για τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑΡ), για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), για τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης), όπως και για τον αγωγό EastMed». Αντίστοιχα διαφήμισε και την αμερικανική επένδυση στα Ναυπηγεία της Σύρου, που, όπως είπε, «δείχνει τον δρόμο», μαζί με αντίστοιχες όπως της «Microsoft».